Index Vakbarát Hírportál

Robbanásveszély miatt több mint 1300 esetben intézkedett a Magyar Honvédség

2022. szeptember 6., kedd 11:49

A nyáron több mint 450 rendőrségi bejelentés érkezett a tűzszerész ügyeletre, és augusztus végéig már több mint 1300 esetben riasztották feltételezett robbanóeszköz miatt a tűzszerészeket – írta a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede kedden a Facebook-oldalán.

Augusztusban több mint 170 esetben vonultak ki a tűzszerész katonák különböző típusú robbanóeszközökhöz, 52 bejelentés soron kívüli intézkedést igényelt. Az elhúzódó aszály miatt a folyókon és állóvizekben kialakult szokatlanul alacsony vízállás is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sok volt a bejelentés. A Dunában például 1686 óta szunnyadt egy mozsárgolyó, amit a tűzszerész búvárok kiképzés közben találtak meg. A Velencei-tónál szintén lőszerek kerültek elő.

A Magyar Honvédség több augusztusi esetet felidézett a közösségi oldalukon megosztott bejegyzésben.

500 kilós veszélyes lőszereket hatástalanítottak

Veszprémben, az Egyetem utcában egy 500 kilogrammos szovjet légibombát hatástalanítottak, sikeresen eltávolították a bomba orr- és fenékgyújtó szerkezeteit, amelyeket a helyszín közelében meg is semmisítettek. A hatástalanított bombatestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították, ahol később megsemmisítik.

A főváros XII. kerületében, az Eötvös úton egy építkezésen került elő egy 203 milliméteres szovjet gyártmányú rombológránát, az állapotfelmérés miatt száz méter sugarú körben lezárták a területet. A nagy űrméretű, második világháborús tüzérségi robbanóeszközt kilőtt, de szállítható állapotban találták. A katonák elszállították a robbanóeszközt, majd még aznap megsemmisítették az arra kijelölt robbantási területen.

Szombathelyen egy családi háznál emésztőgödör ásása közben találtak több mint 150 darab 82 milliméteres szovjet aknavető gránátot. A világháborús eredetű aknavető gránátok össztömege megközelítette az 500 kilogrammot.

Esztergomban, a Mária Valéria hídtól mintegy száz méterre, a Duna medrében egy második világháborús, 76 milliméteres szovjet repeszromboló lőszer került elő, amelyet elszállítottak.

Nyergesújfaluban két világháborús robbanóeszköz, 7,5 centiméteres német páncéltörő gránát került elő, egymástól néhány száz méterre a Duna medréből. Ezeket is elszállították és megsemmisítették.

Gárdony külterületén pedig földmunkák közben 10 darab 76 milliméteres szovjet tüzérségi repeszlőszert és egy 12,7 milliméteres gyalogsági lőszert találtak.

Rovatok