Index Vakbarát Hírportál

A narancs sem bírta tovább

2022. szeptember 6., kedd 14:21

Elszállhat a narancs ára az Európai Unióban, mivel a szezon közepén megváltozott az egyik uniós kereskedelmi előírás, és ez sokkal költségesebbé teszi a gyümölcs behozatalát.

A Világgazdaság szerint a dél-afrikai citrusfélék forgalmazását az nehezíti meg, hogy az Európai Unió a közelmúltban elfogadott egy szigorúbb növényvédelmi szabályozást. Ennek értelmében

nem hozhatók forgalomba az Európai Unióban azok a Dél-Afrikából importált citrusfélék, amelyek nem kaptak hidegkezelést a szállítás előtt.

Erre az eljárásra az EU idén július elejétől kezdve kötelezi a dél-afrikai citrustermesztőket. A szigorítást azzal indokolták, hogy a szállítmányokkal behurcolhatják a kontinensre a nálunk nem őshonos, ám rendkívül kártékony és invazív narancslepkét – amely aztán nemcsak a narancstermesztésnél, hanem a legtöbb gyümölcsösben komoly pusztítást okozhatna a kontinensen. 

A dél-afrikai citrustermesztők szövetsége korábban már keményen bírálta az uniós szigorítást és a Kereskedelmi Világszervezethez fordult, mivel szerintük aránytalan, tudományos eredményekkel és megfelelő adatokkal nem alátámasztott döntés született, amellyel a valóságban a spanyol termelők piaci pozícióját javítaná az Unió. Arra hivatkoztak, hogy Dél-Afrika a világ második legnagyobb narancsexportőre, és hogy rendkívül szigorú növényvédelmi irányelvek teszik biztonságossá és jó minőségűvé a gyümölcsöket.

Ennek ellenére azonban több, Dél-Afrikából érkező szállítmányban is megtalálták a kártevő lepkéket.

Ezért az európai gazdákat és termelőket tömörítő ernyőszervezet, a Copa-Cogeca üdvözölte az uniós lépést, sőt, a szigorítás kiterjesztésére szólította az Európai Bizottságot: szerintük például a mandarinra is ki lehet terjeszteni az eljárást – számolt be a Világgazdaság

Rovatok