Index Vakbarát Hírportál

Korlátozzák az állami intézmények fűtését, jön a hatósági áras tűzifa

2022. szeptember 8., csütörtök 12:20

Az állami intézmények és gazdasági társaságok számára 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A kabinet tűzifa- és szénprogramot is hirdetett, valamint új, a piacon elérhetőknél kedvezőbb hozamú állampapírt is kiadnak.

Szerdán ismét kormányülést tartottak, ráadásul Orbán Viktor miniszterelnök posztjából kiderült, hogy ezúttal maratoni hosszúságúra sikerült. Így biztosra vehető volt, hogy csütörtökön Kormányinfót tartanak. Téma ezúttal is akadt bőven: többek között hatósági árstop, energetikai helyzet, háború és szankciók.

Gáz van, de a kormány a felhasználás csökkentését írta elő

Gulyás Gergely a szerdai döntések ismertetésével kezdte, valamint leszögezte: Európában gázellátási problémák vannak, de Magyarországon nincsen. Bejelentette, hogy a kormány magán kezdi a takarékoskodást a gázfogyasztásban:

A KÓRHÁZAK ÉS A BENTLAKÁSOS SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK KIVÉTELÉVEL 25 SZÁZALÉKOS GÁZCSÖKKENTÉST ÍRTAK ELŐ AZ ÁLLAMI SZERVEKNEK ÉS AZ ÁLTALUK ÜZEMELTETETT INTÉZMÉNYEKNEK, CÉGEKNEK.

Az energetikai nehézségek enyhítése érdekében tűzifa- és barnaszénprogramot is hirdetett a kormány. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: jövő héttől az erdőgazdaságoktól is lehet közvetlenül tűzifát vásárolni, méghozzá hatósági áron. Az állami erdőgazdaságok 10 köbmétert biztosítanak mindenkinek maximált áron. A barnaszénre állami elővásárlási jogot vezetnek be, exporttilalom lép életbe.

Mindemellett a kabinet kidolgoz egy programot az energiaintenzív kis- és középvállalkozások támogatására. Az energiaintenzív iparágakban olyan támogatási programot dolgoznak ki, amely lehetővé teszi, hogy a profit csökkenésével, de folytatni tudják tevékenységüket.

Gulyás Gergely azt is elárulta: három területen van egyeztetés Brüsszellel. Egész nyáron folytak a tárgyalások, az Európai Unió által kért garanciákat a magyar kormány megadta. Arra számítanak, hogy ezek fényében Magyarország szempontjából kedvező döntés születik. 

A miniszter végezetül azt is bejelentette, hogy új állampapír-stratégia jön: egyes állampapírok hozamát megemelik, új állampapírt is kibocsátanak, többek között olyat, aminek az indulókamata eléri a 11 százalékot.

A távhő ára lakossági fogyasztók számára nem változik

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely leszögezte: a sajtóban téves hírek jelentek meg, a lakossági fogyasztóknak a távhő ára sem változik. Ugyanakkor döntöttek arról, hogy minden, távhővel fűtő lakást mérőórával lássanak el, 130-140 ezer olyan lakás van, amely nem rendelkezik mérőórával, ezért 24 filléres emelés jön, de ezt az ipari fogyasztók fedezik. 

A kormány döntött arról is, hogy az állami intézményeket nem lehet 18 Celsius-foknál tovább fűteni.

Az önkormányzatoknak is erőteljes spórolásba kell kezdeniük – fogalmazott Gulyás Gergely. Olyan helyzet nem lehet, hogy önkormányzati csőd esetén ne működjenek alapszolgáltatások. A cél, hogy az óvodák, iskolák működjenek, ha szükséges, a kabinet beavatkozik, végszükség esetén hitelt is vehetnek fel az önkormányzatok.

Ahogy beszámoltunk róla, több olvasónkat is meglepetésként érte az új rezsiszámlákon látható összeg. Gulyás Gergely kifejtette: lehet átalányt fizetni a korábbi fogyasztás alapján, vagy új átalányt vállalni, vagy havi diktálóként hónapról hónapra diktálni. A miniszter elmondta, az MVM és valamennyi szolgáltató azt az észszerű eljárást alkalmazza, hogy van egy jelleggörbe, és ennek megfelelően számláz, mert a gázfogyasztásunk jelentős részét januárban elhasználjuk.

Gulyás Gergely szerint az MVM nem megfelelően kommunikált, erre a kormány fel is hívta a vállalat figyelmét, és elnézést kért.

Az október elsejéig érvényben lévő árstopokról a következő kormányülésen döntenek.

Infláció és költségvetés: ha lépni kell, lépni fog a kormány

Az Index inflációra vonatkozó kérdésére Gulyás Gergely hangsúlyozta: a november–decemberi adatok után áttekintik a helyzetet, és vélhetőleg januárban döntenek a 2023-as költségvetés módosításáról, ha erre szükség lesz. Mint arról beszámoltunk, a KSH augusztusi jelentése alapján a fogyasztói árak átlagosan 15,6 százalékkal emelkedtek, az élelmiszerek esetében ennél jelentősebb a drágulás.

Az otthonfelújítási támogatási program esetleges meghosszabbításáról is kérdeztük a minisztert, aki elárulta: a meghosszabbításról még nem döntöttek, a cél az, hogy a családtámogatási rendszert fenntartsák, megerősítsék, akár bővítsék, de a formáról még nincs döntés. 

Azt még nem tudta pontosan megmondani Gulyás Gergely, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter be tudta-e szerezni a 700 millió köbméter gázt, amivel megbízták.

Viszont azt igen, hogy a hazai tárolók töltöttsége jelenleg 65 százalék körül van, ami bőven elég a téli lakossági igény fedezésére.

A pedagógusok kilátásairól úgy fogalmazott: 10 százalékos béremelésre tettek ígéretet, de szeretnének többet adni, lényegesen magasabb béremelésről tárgyalnak az Európai Bizottsággal, és akár arról is, hogy ez gyorsabban valósulhasson meg. A miniszter szerint a baloldal viszont azon dolgozik, hogy ne kapjuk meg az uniós forrásokat.

Állami cementgyár épülhet, döntöttek a Mátrai Erőmű sorsáról

A napokban bejelentett korrupcióellenes hatóságról Gulyás Gergely azt mondta, ez gyakorlatilag közbeszerzési ellenőrző hatóság lesz, amely az uniós közbeszerzéseknél ellenőrzési, felfüggesztési hatáskörökkel rendelkezik. Ezt az Európai Bizottság kérte, a magyar kormánynak pedig nem volt ellenére.

Újságírói kérdésre a miniszter elárulta: a cementgyárak leállása miatt a kormány azt mérlegeli, hogy állami cementgyárat épít – a részletek kidolgozása még folyamatban van. A Mátrai Erőmű sorsáról is döntöttek: folytatják a zöldberuházásokat, ha pedig rendelkezésre áll a helyreállítási alap, akkor még nagyobb ívű terveik is vannak. Gulyás Gergely leszögezte, hogy a jelenlegi helyzetben a lignittel való energia-előállítás elkerülhetetlen, a kormány arról döntött, hogy 2029-ig fenntartja ezt, az erőmű addig biztos működni fog.

A Kormányinfóról szóló percről percre tudósításunkat ide kattintva olvashatja el.

(Borítókép: Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely a Kormányinfón 2022. szeptember 8-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok