Index Vakbarát Hírportál

Békássy Szabolcs: Nem adható bárkinek az új Covid-oltás

2022. szeptember 8., csütörtök 07:00

Az új, kétkomponensű koronavírus elleni oltás nem adható bárkinek, és csak ismétlő oltásként alkalmazható – mondta Békássy Szabolcs. Az országos kollegiális vezető háziorvos szerint azok, akik még nem kaptak ismétlő oltást, az őszi szezonban potenciális veszélynek vannak kitéve.

A napokban megérkezett Magyarországra az új, koronavírus elleni kétkomponensű oltás. Békássy Szabolcs elmondta, hogy ez is hasonló technológiával készült, mint amit már eddig is használtak, viszont az mRNS vakcina a korábbi oltóanyagon túl az omikron BA.1 variáns elleni hatóanyagot is tartalmazza. Az országos kollegiális vezető háziorvos szerint a kiszerelés változhat, de az oltás technológiájában lényegében nem lesz különbség.

A Háziorvosok Online Szervezetét alapító orvos szerint ez a vakcina alapimmunizálásra nem használható. Jellemzően a harmadik, negyedik, illetve most már ötödik oltásként lesz felvehető ez az oltóanyag.

Nagy rohamra sajnos most sem készülünk, hiszen az oltási hajlandóság jelentősen visszaesett az elmúlt hónapokban. Ennek oka az lehet, hogy a járvány intenzitása lényegesen lecsökkent, ezért az emberek kevésbé érzik magukat veszélyeztetettnek a koronavírus-fertőzés szempontjából

– fogalmazott Békássy Szabolcs az InfoRádiónak.

A szakember hozzátette, a háziorvosok azt javasolják, azok, akik már nagyon régen részesültek alapimmunizálásban, vagy a harmadik oltásukat már több hónapja kapták, azoknak mindenféleképpen indokolt az oltás felvétele az őszi időszakban.

Az oltások felvétele továbbra is a kockázati csoportokba tartozók számára bír nagy jelentőséggel – tette hozzá Békássy Szabolcs.

A kormányzati tájékoztató portál szerint Magyarországon az elmúlt héten összesen 10 300 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 2 058 847 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 76, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban jelenleg 832 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 2371-en vannak.

(Borítókép: Békássy Szabolcs 2022. január 10-én. Fotó: Bodnár Patrícia/Index)

Rovatok