Index Vakbarát Hírportál

Ingyenes tanácsadás a Semmelweis Egyetemen a túlsúlyos gyerekeknek

2022. szeptember 8., csütörtök 14:34

Ingyenes tanácsadással várja a túlsúlyos, súlyproblémával küzdő gyerekeket és családjukat a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Életmód Ambulanciája szeptember 21-étől. A személyre szabott, komplex konzultáción azok a fiatalok vehetnek részt, akiknél nem egy betegség áll az elhízás hátterében, hanem valamilyen genetikai adottság és az életmódjuk.

Gyermekkorban az esetek 2-5 százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, 95-98 százalékban a genetikai adottság és az életmód az, ami a túlsúly kialakulásáért felelős – írja a Semmelweis Egyetem honlapja.

Az ellátásban a szakorvos, dietetikus, gyógytornász és pszichológus segíti a programban részt vevő fiatalokat, akik előzetesen egy túlsúlykivizsgáláson vesznek részt a klinikán, amelyre háziorvosi vagy iskolaorvosi beutalóval érkezhetnek. Az Életmód Ambulanciára csak ezután jelentkezhetnek – mondta Gács Zsófia. 

A Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának endokrinológus szakorvosa elmondta: a megelőző kivizsgálásokon arra keresik a választ, mi okozza a kóros testsúlygyarapodást, valamint hogy egyes szövődmények – például cukoranyagcsere-zavar, magas vérnyomás, ízületi problémák – megjelentek-e már a gyerekeknél.

Amennyiben kizártuk ezeket a betegségeket – pajzsmirigy-alulműködés, mellékvesekéreg-probléma, egyes genetikai betegségek, mint a Prader–Willi–szindróma –, akkor jelentkezhetnek az ambulanciára, ahol az életmódváltásban próbálunk meg segíteni

– tette hozzá a szakember, aki kiemelte: Magyarországon a 18 éven aluli kamaszok 7-8 százaléka túlsúlyos, ráadásul a gyerekként elhízottaknak ötször nagyobb esélyük van rá, hogy felnőttkorukban is azok legyenek.

Magyar Emma klinikai szakpszichológus szerint gyerekkorban csak a családdal együttműködve lehet életmódot váltani, így a szülők jelenléte is nagyon fontos. A szakemberek a személyes konzultáció és állapotfelmérés mellett egy „Túlsúlyos füzettel” is segítenek, amely olyan gyakorlatokat, feladatokat tartalmaz, melyeket két orvosi találkozó között a fiataloknak otthon kell teljesíteniük, megoldaniuk.

Az előzetes tervek szerint a tanácsadásokat háromhavonta tartanák, addig a fiatalok a kiadvány segítségével tudják önállóan végezni az életmódváltáshoz elengedhetetlen feladatokat.

Rovatok