Index Vakbarát Hírportál

Kossuth-díjra javasolja Korda Györgyöt Vujity Tvrtko

2022. szeptember 8., csütörtök 08:47

Vujity Tvrtko szerint Korda György is megérdemelné már a Kossuth-díjat, mivel úgy véli, az énekes egyik értéke, hogy zenéjével összehozza és összetartja az időst és a fiatalt, a nőt és a férfit. A riporter hamarosan hivatalos indoklást is benyújt a javaslatára.

Vujity Tvrtko a közösségi média oldalán azt írta, átolvasva az énekes életútját, munkásságát, meglepődött, hogy Korda Györgynek nincs még Kossuth-díja. Elmondása szerint látta az elmúlt évek, évtizedek főleg politikai indíttatású botrányait, amikor egyes Kossuth-díjasokat azzal támadtak, hogy főleg politikai lojalitásuk miatt ismerték el őket. Úgy véli, ezek méltatlan viták, keserű veszekedések voltak, olyanok, amelyek rombolták a március 15-i nemzeti ünnep méltóságát. 

A riporter azért is javasolja Kossuth-díjra Korda Györgyöt, mivel szerinte ő egyformán énekel mindenkinek.

Éppen az összehozó és összetartó szerepe az egyik értéke, hiszen idős és fiatal, nő és férfi, ilyen és olyan oldali is egyként elismeri, hogy páratlan étetpálya az övé. Anélkül, hogy másokat megbántanék, azt kell hogy írjam: amikor végignéztem a múlt díjazottjainak listáját, sokszor mondtam magamban, hogy „ha ő is kapott, ha ő is megkapta, és ha ő is kapott, akkor a Kossuth-díjat Korda György is megérdemelné!”

– olvasható a bejegyzésben.

Majd hozzátette, hogy a későbbi, hivatalos indoklásában többek között szerepel majd az is, hogy a Klein György néven született énekes a vészkorszakot szerencsével túlélve, a nincsből is felállt, és épített fel egy tömegek által ismert és elismert karriert, valamint sok évtizedes munkássága másokéval összetéveszthetetlen.

A riporter szerint hiába jött sok más zenei irányzat, Korda György megmaradt a tánczene kiemelkedő alakjának, akinek élete botrányoktól mentes, énektudása és közönség felé tanúsított alázata példaértékű. Emellett az is példaként szolgálhat, ahogyan 84 évesen is tömegeket mozgat meg, amerre csak jár – tette hozzá.

Vujity Tvrtko hivatalos indoklása szerint „a Kossuth-díj, a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetés” Korda Györgynek alanyi jogon járna. A riporter úgy véli, szép alkalom lenne, ha a jövőre 85 éves korba lépő énekes karrierjét ezen az évfordulón ismernék el.

(Borítókép: Korda György 2022. augusztus 11-én. Fotó: Papajcsik Péter/Index)

Rovatok