Index Vakbarát Hírportál

Hazájában nem szerették, Közép-Európában elismerték reformjait

2022. szeptember 9., péntek 19:56

Peresztrojka és glasznoszty. Az emberek többsége leginkább ezeket a kifejezéseket kapcsolja Mihail Gorbacsovhoz. Keveset tudni arról, milyen volt magánemberként. Többek között erről beszélt a Kibeszélőben Zolcer János televíziós producer és könyvszerző, aki közelről is láthatta a politikus mindennapjait.

„Nem szerették őt. Sem hazájában, sem a nagyhatalmak vezető politikusai” – mondta Mihail Gorbacsov politikai szerepvállalásáról és annak körülményeiről Zolcer János, aki két évtizeden át volt az augusztus 31-én meghalt Gorbacsov barátja.

Azok a reformok, amiket ő bevezetett, elsősorban a párt vezető szerepe ellen irányultak, és azon oligarchák ellen, akik akkor az országban körülbelül ötmillióan voltak, és állami szinten vezették az országot. Gorbacsov nagyon jól tudta, hogy minden intézkedése ezeknek a hatalmát nyírja meg.

Zolcer János azt vallja, sok összetevője volt annak, hogy jó barátság alakult ki közte és Gorbacsov között.

Csehszlovákiában születettem, egy kicsit beszélek oroszul, egyidős vagyok Gorbacsov lányával, kelet-európai vagyok, így aztán minden tekintetben tudtunk beszélgetni, barátkozni, ismerkedni.

Gorbacsov semmilyen más nyelvet nem beszélt, csak az oroszt, így aztán főleg a nyugat-európai politikusokkal nagyon nehéz volt kapcsolatot tartania, csak tolmács segítségével volt lehetséges. A rengeteg együttlét, a közös utazások elmélyítették a barátságot.  

Közel két évtizedes, valódi barátság fűzött össze minket. A felesége, aki '99-ben meghalt, végtelenül hiányzott neki. Akárhányszor találkoztunk, bármilyen témáról beszélgettünk, negyedóra után valahol mindig Raiszánál kötöttünk ki. Gyakran elmondta, hogy nagyon várja azt a napot, amikor újra találkozhat vele. Egyszer megmutatta azt a hálószobát is, amit Raisza halála után már nem is használt, ahová még takarítónő se nagyon ment be. Leültünk ott az ágyra, beszélgettünk, elsírta magát.  

A pandémiás időszak miatt 2019 decemberében tudtak utoljára találkozni. 

Akkor már nagyon-nagyon beteg volt, a székéből is alig tudott felállni, amikor elbúcsúztunk, akkor kért, hogy segítsem őt föl, mert mindig úgy köszöntöttük egymást, hogy orosz módra három csók jobbról-balról. Akkor is átöleltük egymást és azt mondta, hogy lehet, ez lesz az utolsó találkozásunk.

Azóta telefonon, kollégáin keresztül tartották a kapcsolatot. Gorbacsov az utóbbi hónapokban már több időt töltött kórházban, mint otthon. Sok egészségügyi problémája volt: vesebántalmak, gerincsérv, szívproblémák és cukorbetegség is gyötörte. Szűkebb környezetében tudták, hogy a napjai meg vannak számlálva. Nagyon beteg volt, tolókocsiban tudott már csak közlekedni. 

Megsirattam, amikor megtudtam a halálhírét. Főleg azt a körülményt, ahogy ezt az egészet aztán Moszkvában kezelték, hiszen a halál hírét nem a családjával közölte a kórház elsőnek, nem az irodájával, hanem a sajtóval. A közvetlen hozzátartozói munkatársai is a sajtóból tudták meg, hogy Gorbacsov meghalt.

– mondta Zolcer János. 

 A Kibeszélőből kiderül:

A teljes videót a lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

Kibeszélő Zolcer János

(Borítókép: Zolcer János. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok