Index Vakbarát Hírportál

Szeles idő várható, fokozatosan hűl le a levegő

2022. szeptember 11., vasárnap 05:50

Vasárnap szeles időre lehet számítani, a maximumok 20 és 25 fok között alakulnak. Az ország egyes részein zivatarok is kialakulhatnak, akár jégesővel.

Vasárnap szeles időre, felhőátvonulásokra lehet számítani, szórványosan, többségében északkeleten és nyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Hajnalban északkeleten foltokban pára, köd képződhet – számolt be az Időkép.

A kora reggeli 8–15 fokot követően délutánra 20 és 25 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap nagyobb valószínűséggel az északkeleti, keleti tájakon, illetve nyugaton, délnyugaton, a határhoz közeli területeken kell zivatarokra számítani. Egy-egy erősebb cella környezetében viharos széllökés, intenzív csapadékhullás és kisebb méretű jégeső is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 6 megyére adta ki a figyelmeztetést zivatar miatt, ezek közé tartozik 

Mint írják, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Pénteken érkezik az évszakváltó front

A valószínűségi előrejelzések alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy megérkezik az igazi ősz a jövő hét vége felé.

Évszakváltó front körvonalazódik a középtávú előrejelzési modellekben, ami nagyjából jövő hét péntek környékén érheti el az országot, így kezdetét veheti az igazi ősz.

A front átvonulását követően észak-északnyugat felől több hullámban hűvös, sarkvidéki eredetű levegő áraszthatja el a térséget, így erős lehűlés jöhet. Ez azt jelenti, hogy a csúcshőmérséklet a legtöbb helyen 20 fok alatt maradhat, éjszakánként pedig egyre nagyobb területen megjelenhetnek az 5 fok körüli minimumok.

(Borítókép:  Varga György / MTI)

Rovatok