Index Vakbarát Hírportál

Fürjes Balázs: Karácsony Gergely sárga lapot kapott, új választás kell az I. kerületben

2022. szeptember 12., hétfő 08:13

Új polgármester-választást sürget az I. kerületben Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Közösségi oldalán megosztott bejegyzésében egy focis hasonlatot használt, hogy szemléltesse a helyzetet. Szerinte ez „újabb sárga lap Karácsonynak, V. Naszályi Mártát pedig piros lappal az öltözőbe küldték a Várszoknya budai választói”.

Mint arról az Index is beszámolt, Fazekas Csilla nyerte meg az I. kerületben zajló vasárnapi időközi választást. A Fidesz–KDNP jelöltje ötven százalék feletti eredményt ért el. Ez azt eredményezi, hogy az ellenzéki pártok elveszíthetik többségüket a képviselő-testületben.

A vasárnapi választási eredményekre reagálva Fürjes Balázs közösségi oldalán arról írt, hogy új polgármester-választást kellene tartani a kerületben. Mint fogalmazott:

Meg kell adni a lehetőséget az I. kerület lakosainak, hogy eldönthessék: V. Naszályi Mártával folytatják, vagy új polgármesterre bízzák képviseletüket.

Egy hasonlattal magyarázta a kialakult helyzetet a kerületben, miszerint Karácsony Gergely „sárga lapot kapott”, míg „V. Naszályi Mártát piros lappal az öltözőbe küldték a Várszoknya budai választói”. Szerinte a jobboldali győzelem „nem akárhol, nem akármilyen részvétel mellett és nem akármilyen kampány után született”. Úgy véli, hogy ennek az eredménynek önmagán túlmutató jelentősége van.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy április óta ez a hetedik baloldali választási vereség Budapesten, és nyolc olyan helyen volt időközi, ahol korábban ellenzéki képviselő volt a vezető. Fürjes Balázs kiemelte: a vereség most is hazai pályán érte a baloldalt: ebben a budavári körzetben a 2014-es választások óta minden szavazáson baloldali többség volt.

A fideszes politikus bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Karácsony Gergely az I. kerület választási kampányának főszereplőjévé tette magát, így a budavári választás egyben „népszavazás” is lett, amelyen a főpolgármester teljesítményéről szavaztak.

Szerinte a következmény egyértelmű: a megbukott baloldali polgármesternek fel kell ajánlania lemondását a budavári választópolgároknak, bizalmi szavazást kell kérnie az I. kerületi választóktól.

Ha Karácsony Gergelyék valóban demokraták, akkor lehetővé kell tenniük, hogy a budavári polgárok maguk döntsék el: a bukott polgármesterrel vagy mással szeretnék folytatni a közös munkát

– fogalmazott a bejegyzésben.

Fürjes Balázs úgy véli, hogy a polgármester három év alatt gondos munkával elveszítette biztos közgyűlési többségét, politikája megbukott, a budaváriak kimondták: nem kérnek a Karácsony Gergely–V. Naszályi Márta-féle városvezetésből, abból a politikából, amelyben a vaskalapos ideológia és dogma fontosabb, mint az emberek életminősége, nyugalma és biztonsága.

V. Naszályi Márta és szövetségesei körül rég elfogyott a levegő a budai kerületben – folytatta a politikus, aki néhány „pártpreferenciákon átívelően” általános felháborodást kiváltó ügy közül fel is sorolt néhányat. Ezek az alábbiak:

  1. Önkormányzati választási kampányában a baloldali V. Naszályi azt ígérte, hogy rendezi a budavári műemléklakásokban élő bérlők helyzetét, akik a 90-es évek elején kimaradtak a lakásprivatizációból, vagyis nem vehették meg ingatlanjaikat. Az ígéret betartása helyett a polgármester az egekbe emelte volna a bérleti díjakat a járvány kellős közepén, és kijelentette, hogy esze ágában sincs eladni a lakásokat. A fideszes képviselő, Böröcz László áldozatos munkájának köszönhető, hogy egy törvénymódosítással ez végül lehetővé válik a várnegyed lakói számára. A törvény végrehajtását V. Naszályi Márta azóta is ott szabotálja, ahol tudja, a felelősséget a kormányra és a várnegyed lakóira hárítja. (Konkrétan: ki tehet arról, hogy nem képesek a törvényt végrehajtani? V. Naszályi szerint a budavári polgárok. Megoldás: nincs. Vessük össze ezt a Karácsony-doktrinával: ki tehet a dugókról? Az autósok. Megoldás: sárga festék, biciklik és autók életveszélyes összeterelése a legforgalmasabb csomópontokban. Egy srófra jár az agyuk, csak sajnos rosszul.)
  2. A Mészáros utcában és környékén élő sok-sok család elleni merényletkísérlet volt az utcába tervezett buszmegálló, ez az akció is sokat olvasztott a budaiak bizalmán. A lakók tiltakozásba kezdtek, sőt a lemondásra is felszólították a baloldali polgármestert. Nem ok nélkül. V. Naszályi és szövetségesei egy irdatlan buszpályaudvart akartak felépíteni a lakók megkérdezése nélkül a Naphegy tövében, nagyobbat, mint a Népligeti buszállomás – az ezzel járó forgalom, zaj gyakorlatilag pokollá tette volna az itt élők mindennapjait. A polgármester a polgárok tiltakozására meghátrált, és a buszparkoló előkészítését határozatlan időre felfüggesztette.
  3. Széthúzás, gyanús mutyik és bőkezű jutalmazás a városházán – 2019 óta egyik botrány a másikat éri a Karácsony-párti polgármester ténykedésével kapcsolatban. A választási ígéretek ellenére sem átláthatóság, sem megfontolt gazdálkodás nincs. 2019-hez képest évente majdnem kétmilliárd forinttal költenek többet személyi és dologi kiadásokra. A Gyurcsány-párti alpolgármesterről, Csobánczy Gáborról pedig kiderült, hogy bár évről évre üres vagyonnyilatkozatokat ad be, szövevényes céghálón keresztül több céget is birtokol.
  4. A Karácsony-féle fantompárt tagja, Budavár baloldali vezetője gond nélkül lebontatta volna a több mint 220 éven át működő hírneves Márványmenyasszony éttermet is, a Krisztinaváros értékes helytörténeti emlékét, a bontást az utolsó pillanatban Gulyás Gergely közbelépésével sikerült megakadályozni.

Fürjes Balázs végül emlékeztetett, hogy az I. kerületi időközi választást azért kellett kiírni, mert a nemrég a Momentum elnökévé is megválasztott Gelencsér Ferenc az önkormányzati képviselő-testületből átült a parlamentbe. „Arról a Gelencsér Ferencről beszélünk, aki a Szálasi-féle nyilas köszöntéssel buzdította közönségét a Facebookon. Néhány nappal azután, hogy saját magát kiáltotta ki államférfinak. No comment” – fogalmazott.

„Az első kerülettel egy újabb közösség küldött világos üzenetet: nem kérnek az ellenük politizáló, elemi igényeiket figyelembe sem vevő baloldali vezetésből. Akinek van füle a hallásra, az hallja, mit jelentenek ezek a választási eredmények” – zárta bejegyzését a politikus.

(Borítókép: Fürjes Balázs. Fotó: Kaszás Tamás/Index)

Rovatok