Index Vakbarát Hírportál

Nézőpont: Csökkent a Fidesz támogatottsága, de a baloldal sem örülhet

2022. szeptember 12., hétfő 10:30

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint a nyár folyamán ugyan csökkent a Fidesz támogatottsága, de a baloldali ellenzéké is tovább gyengült.

A Nézőpont Intézet kutatása szerint július óta hét százalékponttal, 47 százalékra csökkent a kormánypárt támogatottsága, de a baloldali ellenzéké is gyengült a nyár során.

Az elemzés szerint ha most vasárnap tartanának választásokat, azt a Fidesz jelentős előnnyel megnyerné.

Amint arra kitér a Nézőpont elemzése, a választások után – a győzteshez húzás sokszorosan megfigyelt jelenségének megfelelően – még erősödött is a Fidesz támogatottsága. A hazai választók körében elért 52 százalékos eredménye júniusban 55, júliusban 54 százalékra emelkedett. A nyár során azonban fordulat állt be: augusztus utolsó napjaiban a kormánypárt a magyar választóknak csak a 47 százalékát tudhatta maga mögött, közülük is két százalékpontos csoport peremszavazónak tekinthető, azaz könnyen leszakítható.

A kutatás szerint az elmúlt másfél hónapban bekövetkezett egyértelmű csökkenés oka elsősorban a nyugati szankciókra adott orosz válasz miatt emelkedő energiaárak lehetnek, valamint a hatásukra felpörgött infláció és a pesszimista fogyasztói hangulat.

Többen elbizonytalanodtak

A kormánypárt baloldali ellenzéke nem tudott profitálni a Fidesz gyengüléséből, sőt a baloldal összesített támogatottsága is tovább kopott. A politikai piac egészének csökkenése figyelhető meg. A kutatásból továbbá az is kiderült, hogy a Fidesz-tábort elhagyók bizonytalanok lettek, nem ellenzékiek. Ebbe a bizonytalan csoportba, amely immár 11 százalékra nőtt, az egyik pártlistára sem szavazó, de mégis aktív polgárok tartoznak.

A tavasszal közös listát állító hat baloldali párt júliusban még a választók 17, augusztus végén csak 16 százalékát tudta megszólítani. 

A közös lista pártjainak tétlensége, a Karácsony Gergely nélküli Karácsony-párt láthatatlansága, valamint a Jobbik szétforgácsolódása mind-mind rontották a baloldal választási esélyeit.

Egyedül a DK tudott – hibahatáron belül – egy százalékponttal erősödni (6 százalékpontra), amely nem is meglepő, mivel csak Gyurcsány Ferenc tudta a nyilvánosságot a „készülést” emlegető üzeneteivel tematizálni nyáron. A DK-hoz hasonlóan a Mi Hazánk is 5-ről 6 százalékpontra erősödött.

Jelenleg a baloldali ellenzéki pártok, még a pártpreferenciájukban bizonytalan, de a baloldali közös listát esetlegesen támogató választókkal együtt is csak legfeljebb 32 százalékos támogatottságot tudhatnak maguk mögött. Ugyanakkor a baloldali ellenzéki pártokon belüli és közti viták miatt egy tavaszihoz hasonló közös lista felállítása most nem tűnik valószínűnek. E pártoknak nemcsak a kormányképessége, de az ellenzékképessége is megkérdőjeleződött az elmúlt hónapokban – írja a Nézőpont.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok