Index Vakbarát Hírportál

Senki nem képviseli a magyar kormányt a jogállamisági vitán Brüsszelben

2022. szeptember 13., kedd 21:31

A magyarországi jogállamiság helyzetét vizsgáló harmadik jelentés megvitatásán már nem lesz ott a magyar kormányfő, de magyar európai parlamenti képviselők azért felszólalnak majd.

Rui Tavares 2013-as és Judith Sargentini 2018-as jelentése után egy harmadik EP-képviselő, Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti politikus is megvizsgálta a magyar jogállamiság helyzetét, és jelentést készített róla az Európai Parlament számára. Erről vitáznak szerdán az Európai Parlamentben (EP), majd csütörtökön szavaznak róla az európai parlamenti képviselők.

A Magyar Hang értesülése szerint a korábbi (2013-as és 2018-as) vitákkal szemben ezúttal Orbán Viktor személyesen nem vesz részt a jogállamisági jelentés vitáján, sőt,

senki sem képviseli a magyar kormányt, és nem mondja el annak érveit a témában.

Az állásfoglalás-tervezet bemutatja, hogy „a magyar kormány [...] szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt” romlott tovább a demokrácia és az alapvető jogok helyzete Magyarországon. A jelentés szerint az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, és Magyarország többé nem tekinthető teljes demokráciának. A képviselő többek között az alkotmányos és a választási rendszer működését, az igazságszolgáltatás függetlenségének és az oktatás szabadságának mértékét, a vallási szabadság és a kiszolgáltatott csoportok jogainak helyzetét kifogásolja.

A magyar kormánypárti politikusok közül egyedül Hidvéghi Balázs (fideszes, független EP-képviselő) jegyez néhány másik politikussal közösen egy kisebbségi véleményt, ám a Magyar Hang szerint e pár soros dokumentum a 37 oldalas Gwendoline-jelentés egyetlen felvetésére sem reagál érdemben. 

A lap úgy tudja, hogy ennek ellenére nem zajlik majd magyar felszólaló nélkül a jogállamisági jelentés vitája. Bár a felszólalók végleges névsora csak szerdán kerül nyilvánosságra, feltehetően Cseh Katalin (Momentum, Renew Europe képviselőcsoport) és Gyöngyösi Márton (Jobbik, független EP-képviselő) is a felszólalók között lesz.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok