Index Vakbarát Hírportál

Magyarország uniós forrásainak csökkentését javasolhatja az Európai Bizottság

2022. szeptember 14., szerda 18:56

A hétvégén javasolhatja az Európai Bizottság, hogy csökkentsék Magyarország uniós támogatásait, mivel a magyar kormány ígéreteiben nem találtak elég garanciát arra, hogy leállítsák a jogállamisági eljárást. A végleges pénzmegvonás előtt azonban még egy kiskaput hagynának.

Várhatóan vasárnap este dönt az Európai Bizottság a Magyarországgal szemben elindított jogállamiság eljárás folytatásáról. A Napi.hu brüsszeli forrásai szerint a bizottság a támogatások egy részének felfüggesztését javasolja majd az uniós pénzügyminiszteri tanácsnak.

Úgy tűnik, hiába tett számos ígéretet a magyar kormány az Európai Bizottsággal történő megállapodás érdekében, az Európai Bizottság nem talált kellő garanciát arra, hogy leállítsák az eljárást. Ezzel a most először alkalmazott jogállamisági mechanizmus első fázisa lezárulhat, és folytatódhat a pénzmegvonás gyakorlati kérdéseinek tárgyalásával folytatódhat.

A lap információi szerint vasárnap így az Európai Bizottság azt javasolja majd a döntéshozó pénzügyminiszteri tanácsnak, hogy 25-27 százaléknyi támogatás kifizetését vonják meg Magyarországtól. Azonban a javaslat egy kiskaput is hagy, amely egy próbaidőszakot tesz lehetővé, amelynek keretein belül vizsgálnák meg a magyar kormány által beígért korrupcióellenes és versenybiztosító javaslatok hatékonyságát.

Tehát lényegében csak ideiglenesen függesztenék fel a kifizetéseket és amint valódi lépéseket látnak a magyar kormánytól, akkor a támogatások egy részét feloldanák.

A magyar kormánynak december 22-ig van lehetősége teljesíteni azokat a korrupcióellenes intézkedéseket, amelyeket az elmúlt hetek szóbeli tárgyalásain jeleztek az EB felé. Azonban a lap forrása szerint a jövő héten a bizottság küld egy kiegészítő ajánlásokat tartalmazó levelet, amelyben részletesen ismertetik, hogy milyen eljárásrendbeli és hatósági változásokat tartanak fontosnak.

(Borítókép: Michele Spatari / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok