Index Vakbarát Hírportál

Kigyúrta magát az ősz, jönnek a talaj menti fagyok

2022. szeptember 16., péntek 16:48

Nem is olyan rég még az okozta a legnagyobb gondot, hogyan éljük túl a 40 fok körüli napokat, mostanra viszont kénytelenek vagyunk előkeresni legmelegebb ruháinkat a szerkény aljáról, hiszen beköszöntött a zord ősz.

Pénteken, úgy néz ki, teszteli a rezsicsökkentést a természet, hiszen leginkább csapadákos időjárás jellemzi a hétköznap utolsó napját. Napközben északon csak kevés helyen, délebbre többfelé várható eső, zápor, délen néhol zivatar. Este nyugat felől egyre nagyobb területen eredhet el az eső, az északnyugati szelet időnként élénk lökések kísérhetik.

Szombaton a borongós időben eleinte többfelé, majd főként délen, késő délutántól pedig ismét egyre többfelé várható csendes eső, zápor. Az északnyugati szelet élénk, északnyugaton, majd estétől máshol is erős lökések kísérhetik. Délután mindössze 13–19 fok valószínű.

Vasárnap nyugat felől felszakadozik a felhőzet, de elszórtan továbbra is lehetnek záporok, északkeleten néhol zivatar. Az erős, többfelé viharos nyugati-északnyugati szélben délután 15–20 fok várható.

Felejtsük el a 20 fok feletti időt

A hűvös, szeles, változékony őszi idő a jövő hét első napjaiban is folytatódik. A csapadék inkább lokális jellegű lesz, tartós, nagy mennyiségű eső nem várható, csak intenzívebb záporok hozhatnak néhány helyen 5–10 milliméter csapadékot. Több lesz a napsütés, mint hétvégén, de a maximumok 20 fok alatt maradnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a hidegre kimondottan érzékeny részeken akár 5 fok alá is hűlhet az levegő,

sőt, néhol már talaj menti fagy is előfordulhat.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése a frontra érzékenyeket figyelmezteti, esetükben jelentkezhet fejfájás, migrén, amelyet az élénk szél tovább ronthat. A hirtelen változás megterhelő lehet a szervezet számára, különösen a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők, a vérnyomás-panaszokkal élők tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

(Borítókép:  Jászai Csaba / MTI)

Rovatok