Index Vakbarát Hírportál

Rusvai Miklós: Közel a vége

2022. szeptember 19., hétfő 19:56

Nem lepi meg a koronavírus-járványt körbelengő szkepticizmus Rusvai Miklóst, aki szerint az oltáselleneseknek egy dologban nincs igazuk: a vírus valóban létezik. Az állatorvos, virológus arra is válaszolt, kell-e még tartanunk egy olyan mutációtól, amely mindenkire veszélyt jelenthet.

Rusvai Miklós rámutatott: régen sem halt bele mindenki a fekete himlőbe vagy a pestisbe, akkor is voltak, akik egészségesen vészelték át a járványokat, mert nem egyformán vagyunk fogékonyak a kórokozókra. A szakember hozzátette: aki nem tartozik semelyik rizikócsoportba, annak már nem kell újabb oltást felvennie.

De a 80 felettiek, vagy akik idősek otthonában laknak, a magas vérnyomásosok, cukorbetegek, tumorosok, légúti betegségben szenvedők és az allergiások évente egyszer, ősszel inkább vegyék fel az oltást

– tanácsolta a virológus.

Az újabb variánsok már nem jelentenek akkora fenyegetést, mint korábban, mert sok országban magas az átoltottság, és a vírus is szelídült – fejtette ki Rusvai Miklós a Blikknek. „Közel vagyunk a világjárvány végéhez. Azt gondolom, a Covid náthavírusként marad velünk” – fűzte hozzá a szakember.

Szavai egybecsengenek azzal, amit Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója mondott pár napja: szerinte belátható időn belül vége lesz a koronavírus-járványnak.

A világ még soha nem volt ilyen jó helyzetben ahhoz, hogy véget vessen a Covid–19-világjárványnak. Még nem tartunk ott, ahol kell, de a pandémia vége már a láthatáron van

– mondta a WHO vezetője.

A WHO figyelmeztetett a vírus jövőbeli hullámainak lehetőségére, és azt mondta, hogy az országoknak megfelelő orvosi felszerelésekkel és egészségügyi rendszerrel kell rendelkezniük. A majomhimlős esetek is csökkenő tendenciát mutattak, de Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arra kérte az országokat, hogy ne lankadjon a figyelmük.

„A Covid–19-hez hasonlóan most sincs itt az ideje, hogy lazítsunk” – idézte a Reuters a főigazgatót.

(Borítókép: Maszkot viselő férfi sétál a Covid–19-járványban elhunytakra emlékező fehér zászlók mellett 2021. november 18-án Los Angelesben. Fotó: Mario Tama / Getty Images)

Rovatok