Index Vakbarát Hírportál

Újfajta módszerrel gyógyítanak rákos betegeket Pécsen

2022. szeptember 20., kedd 13:54

A javarészt gyomor-bél-hasnyálmirigy kiindulású, előrehaladott stádiumú, nem műthető, áttétes tumorok okozta megbetegedésben szenvedőket egy Magyarországon újdonságnak számító eljárással kezelhetik a jövőben a baranyai megyeszékhelyen.

Az úgynevezett neuroendokrin daganatok által okozott megbetegedések kezelését segíti a korábban csak külföldön, ez év tavaszától Magyarországon, nyártól pedig Pécsen is alkalmazott Lutathera-terápia – tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kedden az MTI-t.

A baranyai megyeszékhelyen elsőként augusztusban egy 71 éves betegnél alkalmazták a terápiát, mára pedig az is kiderült, hogy a kezelést nem követték szövődmények – írták.

A PTE közölte: a kezeléskor a beteg vérkeringésébe juttatnak egy „igen magas radioaktivitást tartalmazó”, a daganatos sejtekhez kötődő, kifejezetten azokat pusztító oldatot, amitől a betegség stabilizálódása, az élettartam megnövekedése és az életminőség javulása várható.

A tervek szerint régiós szinten évi öt-tíz beteg kap nyolchetes időközönként egy-egy, összesen négy kezelést a PTE Klinikai Központ I. számú Belgyógyászati Klinika endokrinológia- és anyagcsereosztályán.

Rovatok