Index Vakbarát Hírportál

Minden nyolcadik óvodapedagógus hiányzik Budapesten

2022. szeptember 20., kedd 18:12

Az oktatási intézményeket elvette a kormány az önkormányzatoktól, az óvodákat és a bölcsődéket azonban meghagyták helyi szinten, így a kormány helyett ők próbálják az áldatlan állapotokat orvosolni.

Közérdekű adatkéréssel fordult a G7 portál az összes fővárosi önkormányzathoz, hogy megtudja, mekkora összeggel egészítik ki az állami bértábla alapján biztosított fizetéseket.

A fővárosban azért nagy a baj, mert egyrészt magasabb fizetést kaphatnak a más szektorban dolgozók, de a megélhetési, különösen a lakhatási költségek is jóval magasabbak a fővárosban, mint vidéken. Egy kezdő óvodapedagógus államilag járó nettó 173 ezer forintos fizetéséből az étkezést és az albérletet egyszerűen nem lehet kifizetni – írja a G7-re hivatkozva az ATV.

Az alacsony bérek mellett az intézmények sanyarú anyagi helyzete is nehézzé teszi a magas színvonalú szakmai munkát. Az óvodapedagógusok nagy részének másodállást is kell vállalnia, ami miatt rendkívül fáradtan kell, hogy dolgozzanak.

Nem minden kerület válaszolt a G7-nek, de a beérkező válaszokból kiderült, hogy

minden nyolcadik óvodapedagógusi státusz betöltetlen Budapesten. A választ adó önkormányzatoknál a 2612 státuszból 316 volt még üres augusztus végén.

A portál megjegyzi, hogy a nyugdíjba vonuló óvodapedagógusok száma magasabb, mint a frissen végzett, a területen egyáltalán dolgozni kívánó pályakezdők száma országosan.

Mindezek mellett arról is beszámoltak, hogy:

Az adatok bemutatása előtt hangsúlyozták, hogy nem csak a fizetés számít a pedagógusszakma megbecsülése szempontjából. A jövőre vonatkozó kiáltások, de különösen a munkahelyi körülmények is ugyanilyen fontosak.

Rovatok