Index Vakbarát Hírportál

Lisztériával szennyezett, népszerű aldis terméket hív vissza a Nébih

2022. szeptember 20., kedd 17:59

Lisztériával szennyezett kockázott bacont hív vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Aldi kereskedelmi vállalat polcairól. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az L244 tételszámú, 2022. október 4-i lejárattal rendelkező terméket ne fogyasszák el.

Baktérium (Listeria monocytogenes) esetleges jelenléte miatt az Aldi Magyarország Bt. visszahívja az 500 gramm kiszerelésű kockázott bacont – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az L244 tételszámú, 2022. október 4-i lejárattal rendelkező terméket ne fogyasszák el. Hozzátették: bármelyik Aldi üzletbe visszavihető a bacon, amelynek árát blokk nélkül is visszatérítik.

A Nébih a honlapján azt írja: a Listeria monocytogenes a természetben széles körben előforduló, emberi megbetegedést okozó baktérium. A hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így minden olyan, 5 napon túl a hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, amelyben a baktérium szaporodni képes, és amelyet fogyasztás előtt nem hőkezelnek (például nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült tejtermékek, lágy sajtok, nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények, nyers halak, füstölt lazac, szeletelt élelmiszerek).

Ugyanakkor arra is rámutattak: egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a lisztériával szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban a legyengült immunrendszerű emberek, várandós nők, idős emberek esetében az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat.

Rovatok