Index Vakbarát Hírportál

Már csak öt napjuk maradt a hátrányos helyzetű fiataloknak, hogy oktatási ösztöndíjra pályázzanak

2022. szeptember 20., kedd 19:14

Szeptember 25-éig lehet még benyújtani az Útravaló ösztöndíjpályázatokat, a program szociális rászorultság alapján a hátrányos helyzetű fiatalok teljesítményarányos támogatását szolgálja – hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Fülöp Attila a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrő Apáczai Csere János Általános Iskolájának ösztöndíjasairól elmondta, a pályázati keret a 2022–2023-as tanévre 2,5 milliárd forint. Ebből mintegy 1 milliárd forint a pályázatok elbírálását követően még idén decemberben eljut a kedvezményezett családokhoz.

Az Útravaló ösztöndíjprogram jó példája annak, hogy „a felelős gondoskodáspolitika nem helyettesíteni szeretne, hanem a képességek fejlesztésére törekszik, és arra tesz esküt, hogy hal helyett hálót adva segítse a gondoskodásra szorulók előre jutását” – fogalmazott az államtitkár. Közlése szerint a jelenleg futó programban mintegy 10 ezer fiatal és mentor vesz részt.

Mivel a támogatásra fordítható keret az új tanévben sem csökkent, várhatóan a résztvevők száma is hasonlóan alakul majd – írja az MTI.

A támogatást rászorultság alapján ítélik oda az iskolákkal karöltve pályázó hátrányos helyzetű, illetve védelembe vett gyermekeknek, fiataloknak.

Az ösztöndíj összege viszont már a teljesítményen, azaz a kedvezményezettek tanulmányi eredményén múlik

– jegyezte meg a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Fülöp Attila elmondta: a rendelkezésre álló forrásra négy programpontban pályázhatnak az érintettek az általános iskola 7. osztályától egészen a diploma megszerzéséig.

Rovatok