Index Vakbarát Hírportál

Schiffer Andrásnak megvan a véleménye az operatív törzs döntéseinek titkosításáról

2022. szeptember 20., kedd 20:36

Facebook-bejegyzésben fejtette ki a véleményét Schiffer András a kormány döntéséről, amely szerint tíz évig nem ismerhetők meg az operatív törzs döntéseinek alapját képező adatok. A volt országgyűlési képviselő szerint „a Kormánynak és az Operatív Törzsnek a kormányrendelet nélkül is lehetősége lenne főszabályként titokban tartania a döntései megalapozását szolgáló információkat”.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva úgy döntött, az operatív törzs döntéseinek alapját képező adatok nem ismerhetők meg, nem másolhatók le, de még bírósági eljárásban sem csatolhatók 2030-ig. A rendelet szeptember 20-án este lépett hatályba.

Schiffer András volt országgyűlési képviselő Facebook-posztban fejtette ki véleményét a döntésről. Mint írja: „a Kormánynak és az Operatív Törzsnek a kormányrendelet nélkül is lehetősége lenne főszabályként titokban tartania a döntései megalapozását szolgáló információkat”.

Úgy véli, azért volt fontos kormányrendeletben is megerősíteniük a titkosítást, mert „ha a következő tíz évben nem megismerhetők a 2020–2022-es jogkorlátozások alapjául szolgáló tények, vélemények, bizonyítékok és béljóslatok, akkor a következő tíz esztendőben, egy újabb veszélyhelyzetben is lesz bizalom az emberekben a hatalom irányába”. 

(Borítókép: Schiffer András 2022. július 23-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok