Index Vakbarát Hírportál

Hárommilliárdos kárt okozó számlagyáras bűnszervezet tagjai ellen emeltek vádat Szegeden

2022. szeptember 20., kedd 11:26

Számlagyárat működtető bűnszervezet tagjai és a csoport szolgáltatásait igénybe vevő kereskedők 2013-2018 között jókora summát tettek zsebre.

Négy év alatt csaknem hárommilliárd forint áfa befizetését elkerülő vádlottakat az ügyészség minősített költségvetési csalás bűntettével vádolja – közölte Szanka Ferenc, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője.

A vádirat szerint a bűnszervezet tagjai főként az Európai Unióból beszerzett termékekkel kereskedő vállalkozásoknak biztosították azt a lehetőséget, hogy ne kelljen befizetniük az őket mint első belföldi forgalomba hozókat terhelő áfát.

A bűnszervezet nemcsak egyszerű fiktív számlázást, hanem – akár többszintes fiktív céghálót, fedőraktárakat, strómanokat és a bűncselekmény leplezését szolgáló egyéb megoldásokat tartalmazó – komplett szolgáltatást is biztosított, a számlák bruttó értékének mintegy öt százaléka ellenében.

A bűnszervezetnek országszerte voltak megrendelői egyéni és társas vállalkozások, például nagybani piacokon zöldség-gyümölcs kereskedők, csokoládéforgalmazók, élelmiszer- és italkereskedők.

A 37 vádlott 2013 és 2018 között csaknem hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. A vádlottak között a bűnszervezet tagjai, a működéséhez segítséget nyújtó ügyvéd és strómanok, valamint a szolgáltatást igénybe vevő kereskedők vannak – tudatta a szóvivő.

Rovatok