Index Vakbarát Hírportál

Vissza kellett hívni egy népszerű élelmiszert, mert rákkeltő anyag lehet benne

2022. szeptember 22., csütörtök 11:38

A gyártó visszahívja az üzletekből az Abonett gluténmentes extrudált kenyér zöldségekkel százgrammos termékét, mert a megengedettnél magasabb lehet benne az aflatoxin.

A visszahívás a 2023. 10. 24. minőségmegőrzési idejű, 5997148703625 EAN-kódú, KT01001 cikkszámú termékekre vonatkozik. 

A terméket gyártó cég arra kéri a vásárlóit, hogy küldjék vissza nekik a fenti azonosító adatokkal rendelkező terméket a 2740 Abony, Füzesér dűlő 16. postacímre. A postaköltséget állják, és kompenzációt is ígérnek. 

Nem a mostani az első alkalom, hogy a gyártónak vissza kell hívnia ugyanezt a terméket, ráadásul épp az aflatoxin miatt. Július végén a 2023. augusztus 20-i minőségmegőrzési idejű tételeknél kellett megtennie ugyanezt.

Az aflatoxin már kis mennyiségben is mérgező, májkárosító és rákkeltő hatással bír. Több élelmiszer és takarmány aflatoxintartalmát is uniós határozat szabja meg. 

Reagált az Abonett

„A fogyasztók egészsége mindennél fontosabb az extrudált termékeket gyártó Abonett Kft. számára. A több mint 35 éves múltra visszatekintő családi cég a vásárlói iránti maximális felelősségérzet miatt kiemelt figyelmet fordít a minőségi alapanyagok beszerzésére és ezek szakszerű feldolgozására” – közölte az Abonett az Indexszel.

Az Abonett Kft. évtizedek óta foglalkozik extrudált kenyerek gyártásával. Célja, hogy kiemelkedő minőségű, adalékanyagmentes, magas tápértékű extrudált kenyereket kínáljon a fogyasztóknak, amelyek segítenek egészségük és mindennapi jóllétük megőrzésében

– áll a közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy a fogyasztók biztonságának érdekében visszahívták a terméket határérték feletti aflatoxin-tartalom gyanúja miatt. 

„Az érintett csomagolásokban a kimutatott érték minimálisan ugyan, de meghaladhatja az előírtakat. Ezzel kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy aflatoxinhoz köthető tünetek csak jelentősebb dózisban vagy hosszútávon, tartós fogyasztás esetén jelentenek veszélyt. Ezzel együtt az ellenőrzési eredmények miatt a cég azonnal intézkedett a termékek visszahívásáról” – közölte a cég.

Rovatok