Index Vakbarát Hírportál

Kenyeret és virslit hív vissza a Nébih

2022. szeptember 26., hétfő 15:32

Határérték feletti aflatoxintartalom miatt az Abonett Kft. visszahívta a forgalomból a 100 grammos kiszerelésű, Abonett gluténmentes extrudált kenyér zöldségekkel elnevezésű termékét – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn. Listeria monocytogenes esetleges jelenléte miatt pedig a Wudy AIA márkajelzésű baromfivirslit, illetve a sajtos baromfivirslit is visszahívják.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy a 2023. 10. 24-i minőségmegőrzési idővel rendelkező, Abonett Kft. által forgalmazott, 100 grammos kiszerelésű, Abonett gluténmentes extrudált kenyér zöldségekkel elnevezésű termékeket ne fogyasszák el.

Az Abonett Kft. a honlapján arra kérte a vásárlókat, hogy a visszahívott extrudált kenyeret küldjék vissza a 2740 Abony, Füzesér-dűlő 16. postacímre, a postaköltséget a cég állja.

A Nébih a honlapján ismertette: az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek.

Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, amely során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet. Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B-vírus által okozott májgyulladásban szenvednek.

Az aflatoxinnal leginkább szennyezett termények az olajos magvak (földimogyoró, pisztácia, gyapotmag), a szárított gyümölcsök, a fűszerek és a kukorica. Az állatok szervezetébe az aflatoxin a takarmánnyal kerül be, a legnagyobb mértékű kiválasztódással a tejelő teheneknél a tehéntejben lehet számítani. A lakosság védelmére számos élelmiszer és takarmány maximálisan megengedhető aflatoxintartalmát uniós jogszabály írja elő – írta az MTI.

Lisztéria miatt hívnak vissza virslit

Listeria monocytogenes esetleges jelenléte miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívta és a forgalomból is kivonta a Wudy AIA márkajelzésű baromfivirslit, illetve a sajtos baromfivirslit – számolt be a Nébih.

A hivatal kéri a vásárlókat, hogy a 250 grammos kiszerelésű, 2022. 10. 2-i minőségmegőrzési idővel rendelkező baromfivirslit, valamint a 150 grammos kiszerelésű, 2022. 09. 20-i minőségmegőrzési idővel rendelkező sajtos baromfivirslit ne fogyasszák el.

A virsliket Olaszországban gyártotta az Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L.A. A termékekről is Olaszországból érkezett a bejelentés az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül.

A Nébih az oldalán ismertette: a Listeria monocytogenes a természetben széles körben előforduló, emberi megbetegedést okozó baktérium. A hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így minden olyan, 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, amelyben a baktérium szaporodni képes, és amit fogyasztás előtt nem hőkezelnek (például nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült tejtermékek; lágy sajtok; nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények; nyers halak, füstölt lazac; szeletelt élelmiszerek).

Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban legyengült immunrendszerű embereknél, várandós nőknél, időseknél az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki – írta az MTI.

Rovatok