Index Vakbarát Hírportál

Orvosi vélemény: Az egészségügy már most összeomlott

2022. szeptember 28., szerda 16:27

A Magyar Orvosi Kamara titkára a minap beszélt arról, hogy egyre rosszabb a helyzet az egészségügyben, és az ellátás akár össze is omolhat, ha a kormány nem lép. Egy háziorvos ezt követően a saját tapasztalatai alapján írta le, hogy szerinte már meg is történt az összeomlás.

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára a Szabad Európának adott interjúban arról beszélt, hogy összeomlásközeli állapotba került a magyar egészségügy. Hangsúlyozta, hogy az összeomlás – szó szerint – nem az egyik pillanatról a másikra bekövetkező esemény, hanem a szolgáltatások színvonalának drasztikus csökkenését, nehézkesebb elérhetőségét jelenti. 

Svéd Tamás úgy vélte, hogy már látszódnak egy ilyen összeomlás jelei Magyarországon. „Emberek halnak meg, akiket egyébként megmenthettünk volna. A megelőzhető halálok miatti halálozási statisztikákban Magyarország sajnos kifejezetten rosszul teljesít” – mondta az interjúban a szakember.

Most egy háziorvos a saját maga által látott példák alapján írt a közösségi médiában arról, hogy az összeomlás a gyakorlatban már bekövetkezett. Tőzsér Berta Mária arról számolt be, hogy

hasi ultrahangra – amelyet számos súlyos betegség kimutatásához használnak – már nemhogy idén, de jövőre sem tudnak időpontot foglalni a páciensek.

Azt írta: múlt héten az egyik páciensével közölték, hogy már jövőre sem tudnak időpontot adni neki. „Még aznap írtam egy levelet a rendelőintézet igazgatójának, amelyben kértem, hogy segítsen a probléma megoldásában. Azóta is várom a válaszát, miközben ma egy másik páciensem kapta meg újra azt a választ, hogy nem tudnak időpontot adni hasi ultrahangra” – számolt be a háziorvos, majd hozzátette, hogy

pár hete telefonon beszéltem a hasi ultrahangot végző főorvossal, aki elmondta, hogy megfulladtak a sok munkában, már egész egyszerűen nem győzik.

„Kész, vége, egész egyszerűen nem tudom, hogy mi a megoldás” – összegezte a háziorvos, aki a bejegyzésében azt is leírta, hogy szerinte ezt már egyértelműen összeomlásnak lehet nevezni. 

Rovatok