Index Vakbarát Hírportál

Kétnapos csecsemőn hajtottak végre sikeres műtétet amerikai orvosok Pécsen

2022. szeptember 28., szerda 06:06

Világhírű amerikai sebész érkezett a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájára, hogy a súlyos bélrendszeri rendellenességgel született gyermekek kezelésére hatékony speciális műtéti eljárást bemutassa a magyar orvosoknak.

A bélrendszert érintő bonyolult fejlődési rendellenességgel született gyermekeken hajtottak végre bemutatóműtéteket, s képeztek ki a speciális eljárásra magyar orvosokat amerikai szakemberek a baranyai megyeszékhelyen – adta hírül a Pécsi Tudományegyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében. 

„Az orvosokból, nővérekből, gyermekaneszteziológusokból, altatóasszisztensekből álló, Colorectal Team Overseas (CTO) elnevezésű egyesült államokbeli munkacsoport kilenc bemutatóműtétet hajtott végre, az egyik operációt pedig egy mindössze kétnapos csecsemőn végezték el” – közölte az egyetem.

A kommüniké szerint a Mark Levitt professzor, a kolorektális sebészet világszerte elismert szakértője által vezetett munkacsoport pécsi tevékenységét a környező országokból érkező szakemberek – így gyermeksebészek és gyermekgyógyászati asszisztensek – is a helyszínen követték.

(Borítókép:  Ultrahangos vizsgáló a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján 2015. június 2-án.  Fotó: Sóki Tamás/MTI)

Rovatok