Index Vakbarát Hírportál

Novembertől bármennyiszer meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet

2022. szeptember 28., szerda 09:57

A Kocsis Máté által benyújtott törvénymódosító javaslat értelmében legfeljebb 180 nappal hosszabbíthatják meg Magyarországon a veszélyhelyzetet.

Egy frissen benyújtott törvénymódosító-javaslat értelmében akárhány alkalommal meghosszabbíthatnák a veszélyhelyzetet Magyarországon, ám legfeljebb 180 nappal – olvasható a parlament honlapján.

A védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló 2021. évi XCIII. törvénynek a veszélyhelyzet meghosszabbításával összefüggő módosításáról című törvénymódosító 2022. november 1-jén lépne hatályba.

A módosító értelmében november 1-től a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti, mégpedig úgy, hogy a felhatalmazás egymás után többször is megadható.

Vagyis az Országgyűlés – maximum – 180 nappal újból és újból meghosszabbíthatná a veszélyhelyzetet „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében”.

„Az új alkotmányos szabályok szerint a Kormány szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető súlyos esemény esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében harminc napra veszélyhelyzetet hirdethet ki. A Kormány különleges jogrendben rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat” – szerepel a törvénymódosító indoklásában, amelyet a HVG vett észre.

(Borítókép:  Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok