Index Vakbarát Hírportál

Extra bérlevonással sújtanák a sztrájkoló tanárokat

2022. szeptember 28., szerda 13:21 | aznap frissítve

A sztrájkoló pedagógusnak a munkabeszüntetés idejére fizetés nem jár, egyórás „mulasztásért” pedig másfél órányi bért kell levonni tőlük.

A Külső-Pesti Tankerületi Központ tájékoztatta az intézményvezetőket, hogyan kell eljárniuk, ha az iskolában sztrájkra vagy polgári engedetlenségből fakadó munkabeszüntetésre kerül sor. A Népszava birtokába került levélben az is szerepel: sztrájk esetén a szülőket arról kell tájékoztatni, hogy a tanítás „zökkenőmentesen folyik”.

Ha polgári engedetlenség miatt maradnak el órák, azokat pótolni kell, az aznap hiányzó diákok igazolását pedig 1–5 napon belül be kell kérni.

A polgári engedetlenséggel kapcsolatban azt is kikötötték, hogy abban sem az intézményvezetők, sem helyetteseik nem vehetnek részt.

Nemrég a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét mentették fel pozíciójából, mert részt vett a polgári engedetlenségben. Dezsőfi György ügyében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) indított munkaügyi pert, szerintük ugyanis bármelyik pedagógusnak, így egy vezetőnek is joga van polgári engedetlenséghez.

PDSZ: A sztrájkban való részvétel nem számíthat mulasztásnak

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint ezek az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy akadályozzák a jogszerű sztrájk megszervezését. Az érdekvédő szerint a sztrájk miatt kiesett munkaidővel megegyező arányú bért lehet csak levonni a dolgozóktól, jogellenes, ha ennél nagyobb a levonás. Szerinte

A sztrájkban való részvétel pedig nem „mulasztásnak” számít, ahogy az a levélben szerepel.

A szülők megtévesztő tájékoztatása

A szülők tájékoztatása Nagy Erzsébet szerint pedig megtévesztés, mert sztrájk közben csak akkor lehet zökkenőmentes az órák megtartása, ha alacsony a munkabeszüntetésben részt vevők száma, ezt azonban nem lehet előre kijelenteni. „A polgári engedetlenség miatt elmaradt órákról, illetve az azok helyett szervezett ügyeletről hiányzó diákoktól igazolást kérni szintén jogellenes” – jelentette ki az ügyvivő.

A PDSZ a Klebelsberg Központhoz és a köznevelési államtitkársághoz fordul az ügyben, a kifogásolt tankerületi utasítások visszavonását követelve. 

A pedagógus érdekképviseletek – a PDSZ mellett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) – szeptember 19-étől hirdettek gördülő sztrájkot előre meghatározott napokon. Kedden is több budapesti és vidéki iskolában volt munkabeszüntetés. A budafoki Kempelen Farkas Gimnáziumban pedig több napon is sztrájkol a tantestület kétharmada szeptember végéig.

A PDSZ október 5-ére hirdetett egységes, országos sztrájkot, amelyhez a Tanítanék Mozgalom is csatlakozott, újabb polgári engedetlenségi akciókat és tüntetést is előkészítve.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok