Index Vakbarát Hírportál

Itt van Orbán Viktor bejelentése a szankciókról

2022. szeptember 28., szerda 16:08

A kormány elfogadta a Fidesz javaslatát, és elindítják a brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultációt – jelentette be szerda délután a miniszterelnök.

Orbán Viktor már délelőtti is bejelentkezett, és jelezte, hogy az új nemzeti konzultációról, a szankciókról és az energiaválságról tárgyal kormányának tagjaival. Utána kora délután jelentkezett egy poszttal, amelyben közölte: meghozták a döntést, és hamarosan bejelentik.

A miniszterelnök most újabb poszttal jelentkezett, amelyben közölte, hogy pontosan milyen döntésről van szó. Orbán Viktor azt mondta: elsősorban az energiaárak kérdésével foglalkoztak, és szerinte azért kényszerültek erre, mert 

az energiaszankciókat Brüsszel ráerőltette a tagállamokra, és azóta az energiaárak az égben vannak.

„Amikor ez megtörtént, Brüsszelben azt ígérték, hogy a szankciók véget vetnek a háborúnak, és jobban fognak fájni az agresszornak, mint az EU tagállamainak” – mondta Orbán Viktor, majd hozzátette: 

Ehelyett ma valójában Európa minden polgára szankciós felárat fizet az energiáért.

Indul a szankciós konzultáció

A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy a kormány a mai ülésen elfogadta a Fidesz-frakció javaslatát, ennek értelmében nemzeti konzultáció indul a brüsszeli szankciókról.

Mindenkit kérek, hogy mondja el a véleményét, mert csak közös föllépéssel tudunk véget vetni az energiaárak emelkedésének

– mondta a videóban Orbán Viktor.

Milyen kérdések lesznek?

Egyesek arra számítottak, hogy szerdán kiderül, pontosan milyen kérdések lesznek az új nemzeti konzultációban. Orbán Viktor azonban erről nem árult el semmit, vagyis ezt továbbra is homály fedi. 

A miniszterelnök ezen kívül azt is említette, hogy sokat beszéltek az energiaválságról az üléseken, arról viszont nem beszélt, hogy – a konzultáción kívül – hoztak-e új lépéseket az energiaválság kezelése érdekében.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. június 20-án. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok