Index Vakbarát Hírportál

A gazdasági válság ellenére is folytatódik a magyar haderőfejlesztés

2022. szeptember 29., csütörtök 18:56

A globális recesszió sem szabhat gátat a haderőfejlesztésnek, a folyamatot még fel is fogják gyorsítani – adta hírül Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A haderőfejlesztés folytatódik az Oroszországgal szembeni szankciók hatására kialakult globális gazdasági válság ellenére, a honvédelmi alapnak köszönhetően a folyamat fennmarad, és nem abbahagyják, hanem inkább felgyorsítják – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter Hajmáskéren.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Brave Warrior 2022 többnemzeti zászlóaljharccsoport által végrehajtott komplex harcászati gyakorlat végén tartott értékelésén felidézte, hogy

a Magyar Honvédségnél évekkel ezelőtt komoly haderőfejlesztés kezdődött el technológiai megújulást és több katona hadrendbe állítását megcélozva.

A nemzetközi hadgyakorlaton már részt vett és kiválóan szerepelt néhány új eszköz, amely a 21. századi magyar hadsereg gerincét fogja képezni. A tárcavezető példaként említette a Gidrán harcjárművet, illetve a Leopard harckocsit.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott: az ukrajnai háború kitörését követően az Észak-atlanti Tanács gyorsan lépett, és a már meglévő négy harccsoport mellé további négy létrehozatalára szólította fel a tagállamokat annak érdekében, hogy a NATO keleti határvonalát megerősítse a potenciálisan fenyegető háborús veszéllyel szemben.

A magyar kormány is gyorsan reagált

„A kormány azonnal lépett, és létrejött a Kiemelt Éberségi Tevékenységű többnemzeti harccsoport, amelynek legfontosabb keretnemzetei Magyarország mellett Horvátország, Törökország és Olaszország, illetve a mostani hadgyakorlaton, amely egységgé ötvözte a harccsoportot, csatlakozott hozzájuk az Egyesült Államok, valamint egy századdal a szlovák haderő is” – jegyezte meg a tárcavezető.

A hadgyakorlat kifejezetten sikeres volt, ezt az is bizonyítja, hogy a NATO-parancsnokság jelen lévő vezetőjétől a magyar vezetésű harccsoport megkapta a teljes műveleti képesség minősítést.

Mario Banozic horvát védelmi miniszter kiemelte, hogy a térség biztonsági helyzete drasztikusan megváltozott az elmúlt hónapokban, ezért még inkább előtérbe került az országok biztonsága. Úgy vélte, Oroszország ukrajnai agressziója miatt készen kell állni arra, hogy akár katonai erővel is megvédjék a térség országait, éppen ezért Horvátország az elsők között csatlakozott a többnemzeti harccsoporthoz.

Brave Warrior 2022 harcászati gyakorlat

A Brave Warrior 2022 egy többnemzeti (magyar, horvát, szlovák, olasz és amerikai), komplex harcászati gyakorlat, amely szeptember 15. és 30. között zajlik a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőterén. Ez a Magyar Honvédség legnagyobb szabású többnemzeti harcászati gyakorlata az idén.

A gyakorlatokon több mint 1200 fő vesz részt: a Magyar Honvédség részéről 17 alakulat közel 600 fővel, ehhez társul a legnagyobb létszámmal az olasz hegyivadász század harccsoport és egy amerikai légi szállítású lövészszázad. A feladatokban összesen félszáz technikai eszköz vesz részt:

A légi támogatást két Mi24 helikoptergéppár, egy Mi17-es helikopter és a gyakorlat különböző fázisaiban összesen öt H145 M helikopter, valamint egy Gripen JAS39 géppár adja.

Rovatok