Index Vakbarát Hírportál

Bencsik András szerint az uniónak hadba kellene lépnie az Egyesült Államokkal

2022. szeptember 30., péntek 15:08

Bencsik András újságíró, a Demokrata főszerkesztője és a fideszes Békemenetek egyik főszervezője azt mondta a Hír TV adásában, hogy az Európai Uniónak hadba kellene lépnie az Egyesült Államokkal szemben.

A műsorban az Északi Áramlatot érő szabotázsakcióról volt szó. Bencsik András az akciót a szarajevói merénylethez, a Pearl Harbor-i támadáshoz és a kassai bombázáshoz hasonlította, majd azt mondta: szerinte 450 millió ember Európában azt gondolja, hogy az Egyesült Államok hajtotta végre az akciót.

„Az Amerikai Egyesült Államok megtámadta az Európai Uniót. Ez ilyen egyszerű. Miközben püföli Oroszországot Ukrajnában, most úgy döntött egy merész fordulattal, hogy megtámadja az Európai Uniót is, és olyan kárt okozott neki, aminek a következményét föl se tudjuk fogni” – mondta Bencsik András, majd azzal folytatta: 

Normális esetben ilyenkor […] azt kellene válaszolni, hogy felvesszük a kesztyűt, és mi pedig hadba lépünk Amerikával szemben.

Bencsik András szerint az akció célja az volt, hogy „a kevés gázvezeték, ami Oroszország felől érkezik Európába, ne működhessen”. 

Hasonló véleményt fogalmazott meg az amerikaiak érintettségével kapcsolatban Gajdics Ottó, a Szabad Föld főszerkesztője és a Hír TV volt tartalomigazgatója is, bár ő egy kicsit óvatosabban tette. Azt mondta: szerinte egyértelműen látszik, hogy a lengyeleket és a szlovákokat az Egyesült Államok megvásárolta, és

Ha ezt az egészet így szemléljük, akkor – nem, nem akarom sugallni – a kedves néző el fogja tudni dönteni, hogy szerinte ki csinálta ezt a disznóságot. 

Márki-Zay Péter: Remek ötlet…

Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje rövid, ironikus bejegyzéssel reagált Bencsik András felvetésére. Azt írta:

Hát valóban, ez a legutóbb is remek ötlet volt…

Márki-Zay Péter ezzel arra az esetre utalt vissza, amikor Magyarország a második világháborúban hadat üzent az Egyesült Államoknak.

(Borítókép: Bencsik András. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok