Index Vakbarát Hírportál

Halálos szén-monoxid-mérgezés történt Baján

2022. szeptember 30., péntek 09:15

Meghalt egy ember szén-monoxid-mérgezésben egy bajai családi házban – számolt be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken. A katasztrófavédelem kihangsúlyozza, nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség, ezért az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt kell szerelni.

Csütörtökön késő este érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint feltehetően szén-monoxid-mérgezés történt Baján, a Mazsola utcában.

Mint írták, a bajai tűzoltók légzőkészülékben, szén-monoxid-mérővel hatoltak be a családi házba, ahol kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A szén-monoxid nagy valószínűséggel a fürdőszobában lévő bojler hibás működése miatt keletkezett. A családi házban három ember tartózkodott, egyikőjük életét már nem lehetett megmenteni, a másik két embernek nem esett baja.

Nem elég néha ablakot nyitni

Felhívják a figyelmet, hogy a szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz, akkor jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő környezetében nincs elég levegő, vagy meghibásodik. Ezért a nyílt lánggal működő berendezéseket tanácsos évente egyszer szakemberrel megnézetni. Gondoskodni kell arról is, hogy környezetükben a levegő-utánpótlás biztosítva legyen.

Nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség, ezért az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt kell szerelni. Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet – hangsúlyozza a katasztrófavédelem.

Rovatok