Index Vakbarát Hírportál

Itt van Orbán Viktor javaslatcsomagja a migrációs válságra

2022. október 3., hétfő 14:05

Egyre nehezebb a helyzet az illegális migráció tekintetében, a számok és a tények egyre riasztóbbak, mégsem irányul elég figyelem erre a problémára – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten.

Az orosz–ukrán háború, a szankciók és az energiaválság árnyékában kevesebb figyelem jut az illegális migrációra, amitől egyébként Ausztria és Szerbia éppúgy szenved, mint Magyarország – egyebek mellett erről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, a Karl Nehammer osztrák kancellárral és Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnökkel folytatott eszmecserét követő nemzetközi sajtótájékoztatón.

Orbán jelezte: a határőrizetről, illetve az embercsempészetről és az illegális migrációról szóló budapesti egyeztetés egy sorozat első, nyitó találkozója volt, később miniszteri szinten folytatódik Belgrádban.

A helyzetet ismertetve elmondta, hogy eddig Ukrajna irányából összesen egymillió menekült érkezett Magyarországra, délről pedig idén 180 illegális határátlépés történt. Megjegyezte, hogy mindeközben nem változik a brüsszeli álláspont, és az elosztási kvóták is rendre terítékre kerülnek.

A legsúlyosabb állapotok a nyugat-balkáni útvonalon alakultak ki, itt már éles fegyvereket is használnak. Hozzátette: a három ország nemcsak saját határait, hanem egész európát védi.

Kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök három pontban foglalta össze a tennivalókat:

  1. Az első védelmi vonalnak tekinthető szerb–magyar határt tehermentesíteni kell az észak-macedón–szerb határszakasz megerősítésével. 
  2. Akik illegálisan vannak az országban, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek. Ennek költségeit az EU magára vállalhatná a magyar miniszterelnök szerint.
  3. Úgynevezett hotspotot (menekültkörzetet) kell létrehozni az EU határain kívül a migránsok számára, menekültkérelmet pedig csak itt lehetne benyújtani. Orbán Viktor úgy látja, hogy ez a vita Brüsszelben holtpontra jutott, addig pedig tovább zajlik az illegális migráció.

Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök jelezte: országa nem szeretne ilyen hotspot lenni.

Szerbiában is egyre nő a migránsok száma, csak Oroszországból 17 ezren érkeztek eddig. A szerb elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy január 1-jétől új európai vízumpolitika nehezíti a szerb emberek utazását. 

A MEGBESZÉLÉSEN TERÍTÉKRE KERÜLT MÉG A GÁZTARTALÉKOK és AZ ÉLELMISZERHIÁNY TÉMÁJA IS.

Karl Nehammer osztrák kancellár arról beszélt, hogy eddig hazája hetvenezer menekültet fogadott be, emellett Ausztria nyolcvanezer, Ukrajnából érkező menekültnek is menedéket nyújt. Emellett hangsúlyozta: technikai segítséget nyújtanak Szerbiának, hogy vissza tudják juttatni az illegális migránsokat, és azon dolgoznak, hogy az észak-macedón–szerb határon csökkenjen a nyomás. 

Szerbia arra tett ígéretet, hogy a szerb vízumok kiadási rendjét hozzáigazítják az európai vízumszabályokhoz, az osztrák kancellár pedig azt hangsúlyozta, hogy az embereket meg kell szabadítani a félelmeiktől, nem szabad, hogy kívülről háborús propagandával egymás ellen fordítsák az európaiakat.

Magyarország gazdasági kilátásairól szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: a keleti szállítási útvonalak megbénultak, kapcsolataink kulcsa délen van, az energiahordozók Szerbián keresztül érnek el Magyarországra, csak ebből az irányból kapunk gázt.

Öt-hat HÓNAPRA ELEGENDŐ GÁZkészlete VAN MAGYARORSZÁGNAK.

A magyar miniszterelnök szavai szerint egy bombával ért fel az a német bejelentés, hogy sok száz milliárddal segítenék meg a saját cégeiket. Ezt a szegényebb európai országok nem tudják megtenni, ezért a bejelentést Orbán Viktor úgy értékelte: „az egyfajta európai kannibalizmus”. Úgy látta, Brüsszelnek ezzel a helyzettel mindenképpen kell kezdenie valamit, különben e lépés megbonthatja az európai egységet.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Karl Nehammer osztrák kancellárral és Alekszandar Vucsics szerb államfővel a magyar–osztrák–szerb plenáris megbeszélés után tartott közös sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2022. október 3-án. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok