Index Vakbarát Hírportál

Kétszázezer forintos rezsitámogatást adna a főváros a dolgozóknak, ha elviszik a szemetet

2022. október 5., szerda 17:52

A mai napon folytatódtak a tárgyalások a budapesti hulladékszállításban dolgozó munkatársak és a BKM vezetése között.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán úgy fogalmazott:

Budapest a lehetőségei határáig elmenve igyekszik segíteni, ezért is ajánlottuk a mai tárgyaláson a hulladékszállításban dolgozóknak, hogy bruttó kétszázezer forintos rezsitámogatást biztosítunk mindazoknak, akik felveszik a munkát. Ezt a segítséget nem a szokásos karácsonyi jutalom terhére biztosítjuk, az továbbra is jár. Felajánlottuk továbbá, hogy a hulladékszállításban dolgozók pótlékainak ötven százalékét alapbéresítjük.

Ennél magasabb emelést a város anyagi lehetőségei nem tesznek lehetővé. Ahhoz, hogy ennél többet adhassanak, az szükséges, hogy a kormányzati kukaholding megfizesse azt a 15 milliárdos adósságát, amelyet a budapestiek által befizetett szemétdíjból felhalmozott. (A mai tárgyalásra a szemétszállítást megrendelő állami vállalat képviselőit is meghívták, de nem képviseltették magukat.)

Amint arról korábban beszámoltunk, az NHKV (kukaholding) visszautasította a Budapesti Közművek (BKM) állításait, szerintük a főváros cége félrevezeti munkavállalóit és a közvéleményt. Álláspontjuk szerint több forrást juttatnak az FKF-hez, mint a korábbi években. Nincs elszámolási vita a BKM-mel.

Megállapodás nem született, a tárgyalások folytatódnak

– húzta alá a főpolgármester, hozzátéve, hogy senkit nem fenyegetnek kirúgással, sőt azon dolgoznak, hogy minden, hulladékszállításban dolgozó munkavállalónak megmaradjon a munkahelye. Azokkal a sajtótermékekkel szemben, amelyek a kukások elbocsátással való fenyegetését a cég vagy városvezetés terhére rótták, pert helyezett kilátásba.

Szünetel a hulladékszállítás a fővárosban

Mivel csütörtökön lesz a harmadik nap, hogy nem viszik el a szemetet, Karácsony Gergely tájékoztatta a katasztrófavédelem illetékeseit és a fővárosi kormányhivatal vezetőjét, hogy a közegészségügyi kockázat megszüntetése érdekében a szükségellátás biztosítását átmenetileg a katasztrófavédelemnek kell ellátnia.

A főváros ehhez minden segítséget megad. (Az Index értesülése szerint a célgépeket az FKF biztosítja.)

Ahhoz, hogy behajtsuk a kormányon a tartozását, és elérjük, hogy a megélhetési válság közepette bűnbakok keresése és felelősséghárítás helyett a szociális krízistől sújtott emberek megsegítésével foglalkozzanak végre, a budapesti polgárok támogatására is számít

– fogalmazott a főpolgármester.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok