Index Vakbarát Hírportál

Nem érte el a portás a szülészetet, a Margit Kórház udvarán szülte meg gyermekét egy nő

2022. október 5., szerda 20:35

Indulás előtt jelezték, hogy hamarosan szülni fog az asszony, ám a kórházba érve a portás telefonját nem vette fel a szülészet, ezért az intézmény udvarán szült meg a vidékről érkező kismama.

Kedden hajnalban érkezett férjével a kismama az ügyeletes óbudai Szent Margit Kórház portájához az agglomerációból. Indulás előtt jelezték, hogy az asszony hamarosan szülni fog, így szeretnének mielőbb eljutni a szülészetre.

A portaszolgálat telefonon próbálta elérni az osztályt, ahol nem vették fel a telefont, a biztonsági őr így egy tolószéket ajánlott fel számára. Az asszony azonban már ülni sem bírt, ezért úgy döntöttek, gyalog indulnak el a kórház másik felén lévő osztályra − írta meg a Magyar Hang.

Azonban a szülés beindult, így az udvaron nem jutottak túl. A férj próbált segítséget szerezni, de nem járt sikerrel, így a kisbaba az aszfalton született meg.

Válaszolt a kórház

A lap próbálta elérni a kórházat, akik válaszlevelükben azt írták, október 4-én, hajnalban egy kismama a párja kíséretében érkezett a Szent Margit Kórházba. Intézményük több épületből áll, az érintett kismama és párja az utcáról belépve a főbejáraton keresztül, először a B jelű épületbe érkezett és találkozott a portaszolgálattal. A Szülészeti osztály viszont az A épületben található, amelynek megközelítése az udvaron keresztül lehetséges.

Mivel a portaszolgálatot ellátó külsős kollégák nem egészségügyi végzettségű személyek, átirányították az osztályra a beteget és telefonon jelezték érkezésüket. A kismama feltehetően előrehaladott állapotú vajúdása miatt végül nem ért át a másik épületbe, hanem az udvaron, a járdán fekve adott életet gyermekének, miközben kísérője az A épületben a szülőszobára felsietve kért segítséget

– fogalmaznak a közleményben, hozzátéve: az osztályról érkező egészségügyi személyzet a biztonsági szolgálat munkatársának segítségével, a jó általános állapotban lévő szülő nőt és újszülöttjét az osztályra szállították, ott a szakma szabályainak megfelelően ellátták, és elhelyezték őket. Anya és újszülöttje is jól vannak.

(Borítókép: A Szent Margit Kórház régi épülete 2017. június 30-án. Fotó: Róka László/MTI)

Rovatok