Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó a gasztronómiáról, az afrodiziákumról és a vágykeltő ételekről beszélgetett Stumpf Istvánnal, az első Orbán-kormány Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterével.
Lévai Anikó már jó ideje a Magyar Konyha című kiadvány szerkesztőbizottságának elnöke, de most Stumpf Istvánnal készített nagyinterjút.
Gyerekkoromban a disznóvágáskor volt divatos a tunki, ami egy hagyományos hercegkúti, sváb étel. Megpirítják a frissen felfogott vért, tesznek hozzá májat, és pörkölt formájában elkészítik, tejfölös rántással vagy habarással felengedik, babérlevéllel ízesítik
– mesélte Stumpf István, aki azt is elárulta, hogy kedvenc étele miatt „Tunki Pistinek” csúfolták gyerekkorában.
Lévai Anikó egyik kérdése Stumpf Istvánhoz arról szólt, hogy melyek a leginkább vágykeltő ételek, amelyek az igazi afrodiziákumok. A miniszter ugyan úgy gondolja, hogy bizonyos ételeknek tényleg van vágykeltő hatása, a magyarázatot inkább a szakemberekre bízza.
Szeretem a jó ételeket, de sosem vágytam Brillat-Savarin lenni. A magyarázatokat meghagyom a gasztronómusoknak, engem jobban leköt az alkotmányos identitás. A legjobb afrodiziákum szerintem a tunki, esetleg a mákos guba
– idézi a Magyar Konyhának adott interjút a lap.
(Borítókép: Lévai Anikó 2019. január 30-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)