Index Vakbarát Hírportál

Levelet küldtek a pedagógus-szakszervezetek Orbán Viktornak

2022. október 7., péntek 11:57

A két szakszervezet arra kéri a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul nevezzen ki „az oktatás minden területéhez értő és az elmúlt időszak kudarcaihoz nem köthető” kormánybiztost.

A sztrájkbizottságot alkotó Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezi, hogy a pedagógusok világnapjára országszerte szervezett tiltakozó akciók, sztrájkok, tüntetések hatására – amelyekről itt számoltunk be – a következő hét folyamán kerüljön sor a sztrájkbizottság ülésének mielőbbi összehívására.

A levélben arról írnak, hogy Maruzsa Zoltán államtitkár jelenleg azért nem folytat tárgyalást a szakszervezetekkel, mert a kormány várja az Európai Bizottság döntését a béremelés finanszírozásáról.

A sztrájkbizottság szerint nincs mire várni, a kormány az állami költségvetésből is megkezdheti az érdemi béremelések azonnali kifizetését, amelyhez ragaszkodik a sztrájkbizottság. Nem fogadjuk el a jövőben azt a kormányzati kommunikációt, miszerint a baloldal, továbbá Brüsszel akadályozza az oktatásban dolgozók bérének emelését. A sztrájkkövetelések teljesítéséért továbbra is küzd a két szakszervezet

– szögezték le.

A szakszervezetek úgy látják, a társadalom is megértette, hogy évek óta nem kizárólag bérharcot folytatnak, hanem az oktatás nagyon súlyos problémáira hívják fel a figyelmet, ám a kormány „évek óta semmilyen érdemi döntést nem hozott olyan kérdésekben sem, amelyeknek nincs költségvetési hatásuk”.

Október 14-én újra tüntetnek

A PSZ és a PDSZ a hosszabb távra szóló megoldások keresése érdekében nyomatékosan arra kéri a kormányfőt, hogy haladéktalanul nevezzen ki olyan, „az oktatás minden területéhez értő és az elmúlt időszak kudarcaihoz nem köthető kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás strukturális átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a munkaterhek csökkentéséről, a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatáról, a közoktatás modernizációjáról stb. A kormány pedig minden eszközével támogassa a kormánybiztossal kialakított megállapodás megvalósulását.”

Tudjuk, az oktatás problémáit nem lehet azonnal megoldani, de a felsorolt témák megvitatása nem tűr halasztást

– hangsúlyozták, hozzátéve: a kormánybiztos kinevezését az indokolja, hogy az oktatás még mindig nem rendelkezik saját minisztériummal, ezáltal nincs a kormányban közvetlen és hatékony képviselete, „a belügyminiszternek nincs szakmai tapasztalata, amely elősegítené az alapvető változásokat a közoktatásban”.

A tüntető, demonstráló fiatalok – a társadalom támogatásával – azt bizonyították október 5-én: nem hagyják, hogy jövőjüket elvegye tőlük a mostani hatalom. Nekik nincs félnivalójuk! Miként Önnek sem volt 1989-ben

– zárták levelüket a szakszervezetek.

A szerdai sztrájk, élőlánc és tüntetés után pénteken a Külső-Pesti Tankerületi Központnál volt tüntetés, miközben a Szent László Gimnáziumnál élőlánccal demonstráltak. A szakszervezetek október 14-re szervezik a következő megmozdulást.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. július 23-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok