Index Vakbarát Hírportál

A tankerület vezetője megindokolta a Kölcsey tanárainak menesztését

2022. október 8., szombat 21:30

Soproni Tamás momentumos polgármester levelet írt a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárainak ügyével kapcsolatban az illetékes tankerületi vezetőnek, aki válaszlevelében leírta, hogy miért döntöttek a tanárok menesztése mellett.

Palya Tamást és több kollégáját néhány napja rúgták ki a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Az ügyből országos hír lett, nemrég még egy konditerem is ingyenbérletet ajánlott fel a megfenyegetett tanároknak (nemcsak a kölcseyseknek). 

Szombaton Soproni Tamás terézvárosi polgármester számolt be arról, hogy beszélgetni akart az őket menesztő tankerületi vezetővel, mert aggasztja a kerületi diákok sorsa. „Ezt a választ kaptam a tankerülettől” – írta a polgármester, majd közzétette a tankerület vezetőjének válaszlevelét.

A hivatalos válaszban  a tankerület igazgatója, Marosi Beatrix azt írta: a tankerület feladata és felelőssége, hogy a nevelés-oktatás feltételeit biztosítsa az állami iskolákban, és ebbe az önkormányzatnak nincs beleszólása. Hozzátette azt is: nem látja indokoltnak a személyes találkozót annak fényében, hogy a tanárokkal kapcsolatban meghozott „munkáltatói intézkedés kizárólag a hatályos jogszabályokból fakadó lépés volt”.

Sajnos az érintett pedagógusok esetében a pedagógus-jogviszonyból fakadó kötelezettségek egyértelmű és visszatérő megszegése valósult meg többszöri figyelmeztetés ellenére

– áll a levélben, amelyet a tankerületi vezető azzal zárt: köszönettel veszi a polgármester közreműködését, ha az arra irányul, hogy a tanárok törvényes módon, sztrájk útján, a gyermekek tanuláshoz való jogának sérülése nélkül fejezzék ki véleményüket. 

Az elbocsátott tanárok jogi képiviseletét korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) vállalta el, ugyanis szerintük a döntés jogellenes volt. 

Rovatok