Index Vakbarát Hírportál

Reagált a kölcseys igazgató a kirúgásokra: Nem nyugszik a lelkem

2022. október 9., vasárnap 09:21

A közösségi médiában osztotta meg gondolatait az elbocsátott kölcseys tanárok intézményvezetője. Fazekas Csaba szerint a tankerületnek mérlegelni kellett volna a döntést, mivel még a tanárok sem rúgnak ki érettségi előtt diákot, ugyanis szerinte a diákok szabályszegése az ő kudarcuk is.

Fazekas Csaba, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója Facebook-oldalán osztotta meg gondolatait kollégái kirúgásával kapcsolatban. 

Értem, hogy az intézkedést figyelmeztetés előzte meg, és a jogszabályokból következett. De tetteink hátterében ezeknél magasabb rendű elveknek kell állniuk. Mérlegelni kellett volna, hogyan állja meg a helyét a döntés az emberiesség nézőpontjából. Az iskolában 34 éve dolgozó és 6 hónappal a nyugdíjazás előtt álló kolléganő rendkívüli felmentése kegyetlen, embertelen dolog volt szerintem

– fogalmazott posztjában az intézményvezető. Fazekas Csaba kihangsúlyozta, még a tanárok sem szokták a ballagás előtti hónapokban kirúgni a diákokat az iskolából, még abban az esetben sem, ha súlyosan megszegi a házirendet, mert tudják, hogy ez az ő kudarcuk is. Szerinte érdemes lenne ezen is elgondolkodniuk a döntéshozóknak. 

És azon is, hogy az igazságszolgáltatásnak, a bírói gyakorlatnak is fontos eleme a mérlegelés. A -tól és az -ig határai között keres az ítélkező, olykor felfüggesztettet ad. Elnézést kérek a többiektől, hogy kiemeltem Sallai Kati esetét. Nem nyugszik a lelkem miatta. Még ha jogszabályokból következik is, az íratlan törvényeken fennakad

– zárta a bejegyzését.

Megindokolták a menesztést

Mint arról korábban az Index beszámolt, Palya Tamást és több kollégáját néhány napja rúgták ki a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Az ügyből országos hír lett, nemrég még egy konditerem is ingyenbérletet ajánlott fel a megfenyegetett tanároknak (nemcsak a kölcseyseknek). 

A hivatalos válaszban a tankerület igazgatója, Marosi Beatrix azt írta: a tankerület feladata és felelőssége, hogy a nevelés-oktatás feltételeit biztosítsa az állami iskolákban, és ebbe az önkormányzatnak nincs beleszólása. Hozzátette azt is: nem látja indokoltnak a személyes találkozót annak fényében, hogy a tanárokkal kapcsolatban meghozott „munkáltatói intézkedés kizárólag a hatályos jogszabályokból fakadó lépés volt”.

Sajnos az érintett pedagógusok esetében a pedagógus-jogviszonyból fakadó kötelezettségek egyértelmű és visszatérő megszegése valósult meg többszöri figyelmeztetés ellenére

– áll a levélben.

Az elbocsátott tanárok jogi képviseletével a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete vállalta el, ugyanis szerintük a döntés jogellenes.

(Borítókép: Tüntetés a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál 2022. szeptember 30-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok