Index Vakbarát Hírportál

Döntött a bíróság, Gődény György megússza a pénzbüntetést

2022. október 11., kedd 19:09

A Nyíregyházi Törvényszék megrovásra enyhítette a Gődény Györggyel szemben rémhírterjesztés bűntette miatt kiszabott ítéletet.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Gődény György százezer forintos pénzbírságot kapott a Nyíregyházi Járásbíróságtól amiatt, hogy rémhíreket terjesztett a koronavírussal összefüggésben, és ezzel akadályozhatta a járvány elleni védekezést. Az ítélettel szemben az ügyészség súlyosabb büntetés kiszabása, a vádlott és védője viszont felmentés érdekében jelentett be fellebbezést. 

A Nyíregyházi Törvényszék most közölte, hogy a törvényszék másodfokú tanácsa kedden nyilvános ülést tartott, amelyen megváltoztatták a Nyíregyházi Járásbíróság által kiszabott ítéletet, és

ennek értelmében Gődény Györgynek nem kell megfizetnie a pénzbüntetést, csak megrovásban részesítik rémhírterjesztés miatt.

A korábbi ítéleti tényállás szerint Gődény György 2020. november 25-én A választás szabadsága címmel írást jelentetett meg saját internetes oldalán, amelyben értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot. Azt írta, hogy a szájmaszkok az egészségre ártalmas és értelmetlen védekezési eszközök, és más valótlan tényeket állított a járvány elleni védekezésről. Mivel az írás az interneten – a vádlott saját oldalán – jelent meg, az nagy nyilvánosság előtt elkövetettnek minősül, továbbá különleges jogrend idején jelent meg, amellyel a rémhírterjesztés bűntettét valósította meg. 

Már nincs szükség arra, hogy visszatartsák 

Ehhez képest most, a másodfokon eljáró bíróság ítéletének indoklásában kiemelték ugyan, hogy a vádlott – gyógyszerész felsőfokú végzettségéből adódóan – tisztában volt azzal, hogy a sebészeti maszkok segítenek a járvány elleni védekezésben, de mégis az enyhítés mellett döntöttek. Ugyanis a bíróság megállapította azt is, hogy

a vádlott által állított valótlan tények nem voltak alkalmasak a védekezés eredményességének meghiúsítására.

Ettől függetlenül a rémhírterjesztés bűntettét Gődény György megvalósította, de a másodfokon eljáró bíróság azt is kimondta, hogy a bűncselekmény elkövetése – 2020. november 25 – óta már hosszú idő eltelt, a járvány miatti veszélyhelyzet megszűnt, a védekezés eredményes volt.

A fentiekre való tekintettel pedig arra jutottak, hogy – idézzük –: 

a kizárólag a rendkívüli jogrend idején elkövethető bűncselekmény [vagyis a rémhírterjesztés] miatt a legenyhébb büntetés kiszabása is szükségtelen a vádlottal szemben annak érdekében, hogy visszatartsa őt további bűncselekmény elkövetésétől. 

„Mindezek alapján a bíróság megállapította, hogy a vádlott elkövette a rémhírterjesztés bűntettét, azonban emiatt vele szemben a legenyhébb intézkedést, megrovást alkalmazta. Az ítélet jogerős” – zárták a közleményt.

Ezzel tehát jelentősen enyhül Gődény György büntetése, különösen ha azt nézzük, hogy legelőször – még a pénzbüntetés kiszabása előtti küldöttbírósági végzés szerint – a gyógyszerész felfüggesztett börtönbüntetést kapott ugyanezen bűncselekmény miatt.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok