Index Vakbarát Hírportál

Hadházy Ákos: A tankerületi vezető diplomamunkájának jelentős része rossz plágium

2022. október 11., kedd 12:43

Az ellenzéki politikus közösségi oldalán kritizálta Marosi Beatrix tankerületi igazgató diplomamunkáját, amely miatt azonnali hatállyal le kéne mondania.

„Az öt tanárt kirúgó Marosi Beatrix tankerületi vezető diplomamunkájának jelentős része rossz plágium, a copy-paste módszerrel szabálytalanul bemásolt szövegrészekből áll” – indítja Facebook-posztját a független országgyűlési képviselő, aki felkérte egy hozzáértő ismerősét a szakdolgozat érdemi bírálására.

A szakértő megállapítása szerint „a diplomamunka legalább 36 százaléka más forrásokból szó szerint átemelt, ennek megfelelő jelölése nélkül. Nagy valószínűséggel ennél nagyobb arányban tartalmaz plagizált részleteket, azonban több esetben a megadott forrás nem volt megtalálható, vagy pedig a diplomamunka megjelenése óta megváltozott.”

Több esetben a Wikipédia van megjelölve forrásként, akkor is, ha az adott információnak nem is az az eredeti forrása. A konzulens neve sehol nem található meg a diplomamunkában.

A társszerző vagy egyéb közreműködő személy munkájának el nem ismerése plágium és súlyos etikai vétség. A Kodolányi Egyetemnek egyértelmű szabályai vannak arra vonatkozóan, hogy a konzulens nevét a címoldalon fel kell tüntetni.

Formai hiányosságok garmadája

Hadházy Ákos szakértő ismerőse az alábbi formai hiányosságokat találta a diplomamunkában:

Az ellenzéki politikus végkövetkeztetése: „A szerző nemtörődömségét mutatja, hogy a mások munkájából kimásolt mondatoknak a végén többször lemaradt a mondatvégi írásjel, jelezve, hogy azokat kapkodva másolta, és »saját« munkáját el sem olvasta annak elkészülte után. A szerző emellett nem tüntette fel a konzulense nevét, ami amellett, hogy plágium, egy emberileg is erősen visszataszító lépés.

Azokon a helyeken, ahol plagizált, azt szándékosan, annak tudtában követte el, hogy tisztában volt tettének helytelenségével, ami további súlyosbító tényező. A munka emellett hemzseg a formai hibáktól, és tartalmilag is megkérdőjelezhető a megadott források komolytalansága miatt.”

A plágium Schmitt Pál politikai pályájának a végét jelentette

Hadházy emlékeztetett arra, hogy tíz éve még egy köztársasági elnök is elszégyellte magát, és lemondott a plagizálás miatt. Ma már „egy kis tankerületi pártkatona sem fog emiatt lemondani. De le kell mondania és szégyellni kell magát, persze elsősorban nem emiatt, hanem az öt tanár kirúgása miatt” – zárja bejegyzését a képviselő. 

Az Index megkereste Marosi Beatrixot is, hogy fejtse ki az álláspontját. Amint megérkezik a reakció a tankerületi igazgatótól, cikkünket frissítjük.

Búcsú Schmitt Páltól

Jámbor András vizsgálatot kér a belügyminisztertől

Az országgyűlési képviselő közösségi oldalán közölte, hogy levélben kéri „az oktatásért felelős belügyminisztert, Pintér Sándort és a KLIK vezetőjét, Hajnal Gabriellát, hogy kérjenek és indítsanak vizsgálatot” a plágiumügyében, és ha a vád igaznak bizonyul, rúgják ki Marosi Beatrixot.

Talán abban a miniszter úrral és a KLIK vezetőjével egyetérthetünk: ha valakiről bebizonyosodik hogy plagizált, az nem lehet felelős vezetője egy 5 budapesti kerületet magában foglaló tankerületnek!

– írja Jámbor Facebook-oldalán, aki már a vizsgálat idejére is felfüggesztené a tankerületi igazgatót.

Rovatok