Index Vakbarát Hírportál

Az aszály ellenére a szakértők szerint lesz elég hal itthon karácsonykor

2022. október 12., szerda 17:46

A halágazatra is hatással van a takarmány- és energiaárak emelkedése, a rendkívüli aszály is kihívások elé állította a halágazatot, ennek ellenére az illetékes szakmai szervezetek szerint stabil lesz a halállomány az ünnepi fogásokhoz.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) szerdán Keszthelyen tartott közös sajtótájékoztatóján Németh István, a MA-HAL elnöke elmondta: a 26 ezer hektáros összterületű magyarországi tógazdaságokban idén komoly gondot okozott a 121 éve nem látott óriási aszály, amely legsúlyosabban a dunántúli völgyzárógátas halastavakat érintette. Több száz hektárnyi tófelület kiszáradt, illetve több ezer hektáron csak a felét tudták biztosítani az üzemi vízszintnek. A sekély vizekben könnyen prédává vált halállományt kormoránok, gémek, kócsagok, sirályok pusztították – tette hozzá.

„Becsléseik szerint a Dunántúlon mintegy 15-20 százalékkal kisebb lesz a termés idén, és miután a haltermelésre hároméves ciklus a jellemző, a későbbiekben a 30 százalékot is elérheti a visszaesés a térségben. Az Alföldön, ahol körtöltéses tavakban folyik a termelés, szerencsésebb a helyzet, mert bár jelentős villamosenergia-felhasználással, de ezeket a tógazdaságokat el tudták látni vízzel” – idézte az elnök szavait az MTI. 

Akár kétezer forint is lehet a ponty kilója karácsonykor

„A költségek emelkedése miatt karácsonykor akár 1800-2000 forintba is kerülhet  egy kiló ponty” – prognosztizálta a MA-HAL elnöke. „Míg a korábbi években a magyar haltermelés 18-22 százalékát exportálták, idén várhatóan ez az arány 10 százalék alá csökken a hazai ellátás zavartalanságáért, pedig – mint megjegyezte – keresett a jó minőségű magyar hal a környező országokban”– emelte ki.

Németh István arról is beszélt, hogy az ágazat 18 milliárd forintos támogatást remél a jövőre induló Magyar halgazdálkodási operatív program pluszban. A 60 százalékos intenzitású támogatás segítségével a termelők jelentős technikai fejlesztéseket tudnának végrehajtani, amivel elkerülhetővé válnának az ideihez hasonló traumák – vélekedett a MA-HAL elnöke. Hozzátette, bízik abban, hogy talpon marad az ágazat, és nem csökken jelentősen a tógazdaságok területe az országban. Megjegyezte, hogy a tavaszi halellátás alakulása még nem látható előre, az több mindentől függ.

Több mint 800 ezer regisztrált horgász van itthon

Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke arról tájékoztatott, hogy idén 800 ezer fölé emelkedett a regisztrált horgászok létszáma Magyarországon. A természetes vizek nagy részét, több mint 60 ezer hektárt a MOHOSZ kezeli, ahová több mint 5 milliárd forintból mintegy 4800 tonna halat telepítettek. Az elkövetkező időszak feladatának nevezte a szolgáltatások színvonalának megtartását, benne a haltelepítésekkel, és a több mint ezerfős halőri létszám ellátását megfelelő eszközökkel.

Szári Zsolt, a BHN vezérigazgatója elmondta, hogy a Balaton vízszintjéből az elmúlt hetek esőzései ellenére még mindig hiányzik 50 centiméter. A tavalyi év végén kezdődő aszály idén tavaszra olyan mértéket öltött, hogy a társaság tógazdasági területeiből 55 hektárt fel se tudtak tölteni, és több száz hektáron csak félig vagy csökkentett vízmennyiséggel tudtak gazdálkodni. Nyár végére több tógazdaságukban komoly vízhiány alakult ki, ami miatt több helyen történt elhullás, és szükségessé vált a rendkívüli halászat. „A társaság a nehézségek ellenére teljesíteni tudja a Balatonba történő haltelepítési kötelezettségeit mind mennyiségben, mind minőségben” – közölte.

Beszámolt arról is, hogy nyár elején megindult a balatonboglári központú Halker Kft.-vel közösen a tavaly uniós eredetvédelmet kapott balatoni ponty vágása, feldolgozása a vendéglősök számára. „A termelési kapacitás bővítésével a lakossági igényeket is ki szeretnék elégíteni a jövőben” – fűzte hozzá.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy szeptember végéig 78 ezer horgászjegyet értékesített a BHN, ezerrel kevesebbet, mint a tavalyi év hasonló időszakában, viszont 15 millió forinttal több lett a bevételük, mivel a megvásárolt engedélyekben több volt az éves, mint az időszakos jegy.

(Borítókép: Szákkal emelik ki a lehalászott pontyokat a hálóból a Szabolcsi Halászati Kft. egyik telelőtaván Kemecsén 2020. november 23-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok