Index Vakbarát Hírportál

Az MVM 64 ezer fát akar kivágatni

2022. október 12., szerda 13:00

A Magyar Villamos Művek (MVM) egy közbeszerzésben több ezer hektáron rendelt erdészeti munkákat. A kiírásban több tízezer fa kivágása szerepel, az állami cég közlése szerint azonban nem fakitermelést indítanak, csak azért van szükség gallyazásra, hogy biztonságosan működtethessék a villanyvezetékeket.

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. szeptemberben zárta le azt a közbeszerzési eljárást, amelynek az értéke összesen 2,7 milliárd forint. Az áramszolgáltató Észak-Magyarországon, az Émász területein rendelt erdészeti szolgáltatásokat az európai uniós közbeszerzési adatbázisban található tájékoztató szerint. Ezek között számos, az elektromos vezetékek környékének tisztításához kapcsolódó feladat is szerepel, de több tízezer fa kivágása is szerepel a tenderben − írta meg az Átlátszó.

A feladatok részletezésénél gallyazás, erdőnyiladék-tisztítás, bozót- és cserjeirtás, transzformátorállomás környezetének gyomtalanítása, oszloptőtisztítás (növényzet eltávolítása szabadvezeték-hálózat egyedi oszlopairól), szerepel, továbbá fakivágás és tuskózás (a kivágott fák tuskóinak eltávolítása) hatalmas mennyiségben.

A következő mennyiségben van szó fákról:

A szövegben a fák pótlása is szerepel, azonban csupán a fenti számok töredékében. Átlagosan régiónként 11-15 darab, a gyöngyösi körzetben 46 darab fapótlásról írnak, de a két fő elosztóhálózat területén nem terveznek ilyet.

A tender szövegében az is szerepel, hogy a megadott adatok csak tájékoztató jellegűek, vagyis nem biztos, hogy valóban ennyi fát vágnak majd ki.

A cég titoktartási szerződést kötött az ajánlattevőkkel

Az MVM a lap megkeresésére arra utalt, hogy a közbeszerzés célja nem az erdőirtás és a fakitermelés, csupán az elektromos vezetékek környékének megtisztítása, biztonságossá tétele.

Minden esetben, amikor nagy távolságú villamosenergia-vezetékek erdőt kereszteznek, a villamoshálózat biztonságos üzemeltetése érdekében úgynevezett erdőnyiladék kialakítása szükséges. Ennek szélességét szabvány írja elő, a nyiladékban a fák magassága korlátozva van. A nyiladékot időről időre meg kell újítani-tisztítani annak érdekében, hogy az erdei növényzet ne veszélyeztesse a hálózat biztonságos és zavartalan működését

− közölte az MVM sajtószolgálata.

Elmondásuk szerint a kivágott fákról, levágott gallyakról a cég nem, csak az érintett erdő tulajdonosa, kezelője jogosult rendelkezni, így azok igény esetén kötegelve a helyszínen maradnak. Amennyiben az erdő tulajdonosa, kezelője nem tart rá igényt, a szerződött partnerek feladata azok elszállítása.

A nyertes ajánlattevő cégekkel az MVM titoktartási szerződést kötött, így azok nem nyilatkozhatnak nyilvánosan a munkálatok részleteiről.

Rovatok