Index Vakbarát Hírportál

Fontos feladatot kapott Nagy István, Csák János és Palkovics László

2022. október 12., szerda 09:01

Új támogatási rendszert, illetve a képzések átalakítását javasolja a kormány az élelmiszeripar területén. A fejlesztések végrehajtását az agrárminiszterre, a kultúráért és innovációs miniszterre, és a technológiai és ipari miniszterre bízták.

Elfogadta a kormány a Digitális Jólét Program részeként bemutatott Digitális Élelmiszeripari stratégiát, és ezzel összefüggésben néhány megbízásról is döntött – derült ki a Magyar Közlöny legújabb számából.

A kormányhatározat szerint Orbán Viktor miniszterelnök felkérte az agrárminisztert, hogy az élelmiszeripar fejlesztése érdekében dolgozzon ki egy olyan támogatási programot, amely az élelmiszeripari digitalizáció fejlesztését hivatott támogatni. Nagy Istvánnak 2023. március 31-ig kell teljesítenie a feladatot.

A kormány felkérte továbbá a kultúráért és innovációért felelős minisztert, Csák Jánost, hogy Nagy Istvánnal közösen a felsőoktatási intézmények bevonásával tekintsék át az egyetemi képzéseket, és dolgozzanak ki egy olyan programot, mely szintén a szakemberek digitális érettségét segíti. A minisztereknek ezt valamivel több mint két hónapon belül kell teljesíteni.

A kormány emellett a technológiai és ipari minisztert, Palkovics Lászlót is felkérte arra, hogy az agrárminiszterrel közösen tekintsék át a stratégiában megfogalmazott adatközponti igényeket, és ösztönözzék a területen a különböző minőségbiztosítási és nyomon követési rendszerek létrejöttét, „amely alkalmas a fogyasztók hiteles tájékoztatására és érdekeinek védelmére, továbbá a magyar élelmiszeripar szereplőinek hazai és nemzetközi versenyképességének növelésére”. A határidő itt szintén december 31.

(Borítókép: Palkovics László és Nagy István. Fotó: Bodnár Patrícia/Index)

Rovatok