Index Vakbarát Hírportál

Százmilliós lakásokat ver dobra a XII. kerület, ez a legdrágább három

2022. október 12., szerda 20:31

Rangsorolják azokat az ingatlanokat, amelyek értéküknél vagy más adottságuknál fogva nem jól hasznosíthatók. A kritikus időszakban ezek eladásától remél a XII. kerület némi anyagi segítséget.

Megtaláltuk, hogy milyen vagyonelemeket adna el Budapest egyik – ha nem a leggazdagabb – kerülete. A kényszer szülte döntés abba a sorba illeszkedik, amivel az önkormányzatok az energiaválságból kivezető utakat keresik. A legtöbbjük energiamegtakarítással kísérletezik, ám az eddig el nem végzett korszerűsítési munkák újabb kiadásokat jelentenek. A XII. kerületi önkormányzat oldalán rábukkantunk azokra a konkrét ingatlanokra, melyekre a Hegyvidék polgármestere, Pokorni Zoltán az Indexnek adott interjújában utalt.

A kerület vezetője korábban arról beszélt, hogy az önkormányzatnál létrehoztak egy úgynevezett energia-veszélyhelyzeti fejlesztési alapot, ebbe kerülnek azok a bevételek, amelyek az eladásra meghirdetett lakásokból, telkekből folynak majd be.

E budai kerületnek a korábbi évhez képest mintegy hárommilliárd forinttal nőnek meg a kiadásai, ami azt jelenti, hogy 

egy hónap alatt kell annyi rezsit fizetni, mint korábban egy év alatt. Ennek finanszírozásához pluszforrások kellenek, s ezek egyik eleme az önkormányzati ingatlanok értékesítése. 

A több mint százmilliós értéket képviselő vagyontárgyak kiválasztásának szempontjait firtató kérdésünkre Arató Zsolt, az önkormányzat sajtófőnöke azt mondta, jelenleg is zajlik az ingatlanállomány felmérése. Azt vizsgálják, hogy melyek azok az egyébként máshogy nem vagy nehezen hasznosítható, többletkiadásokkal járó ingatlanok, amelyeket el lehet adni. Fejlesztési célra szolgáló telkeken túl első körben nagy alapterületű, nemrég megürült lakásokat hirdetnek meg, amelyeket közjegyző jelenlétében zajló nyílt liciten értékesítenek, vagyis bárki jelentkezhet rá.

Ezek a legdrágább eladó lakások

De miért nem szociális bérlakásként adják ezeket a rászorultaknak? Erre a felvetésre Arató Zsolt azt felelte, hogy a legértékesebb lakások alapterületük nagyságánál fogva nem jöhetnek szóba szociális bérlakásként, mivel a szociális bérlők számára ezek fenntarthatatlanok.

Ezenkívül van még egy Béla király úti beépítetlen telek is, ez légvonalban csupán 200 méterre van Orbán Viktor Cinege úti házától, és ennek megfelelő a kikiáltási ára is: 323,3 millió forint. Ahhoz, hogy valaki licitálhasson, 50 ezer forintért meg kell vásárolnia a tájékoztató anyagot. (A licitkiírás itt érhető el.) 

Az ingatlaneladásból nagyjából  600-700 millió forint bevételre számít az önkormányzat, a befolyó pénzt energiakorszerűsítésre fordítják – tudtuk meg az önkormányzat sajtófőnökétől.

Rovatok