Index Vakbarát Hírportál

Már igényelhető a majomhimlő elleni oltás, itt vannak a részletek

2022. október 13., csütörtök 14:33

Az ország több pontján is igényelhető majomhimlő elleni védőoltás – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-t.

Figyelembe véve a majomhimlő hazai járványügyi helyzetét, a rendelkezésre álló vakcina mennyiségét és a nemzetközi ajánlásokat, az NNK egyeztetett a szakmai kollégium infektológiatagozatával, valamint az országos STD-centrummal, és kidolgozta a majomhimlő elleni oltás felhasználására vonatkozó oltási ajánlását – közölték.

Hozzátették: a majomhimlő olyan vírus, amely mérsékelten képes emberről emberre terjedni. Az átvitel általában hosszabb ideig tartó közvetlen szoros kapcsolat útján, testváladékkal – nyál, vizelet, nemi váladék – vagy testváladékkal szennyezett tárgyakkal, például ágyneművel vagy ruhával történhet. Mindezek alapján a majomhimlő elleni oltóanyagot a kockázatnak kitett személyek igényelhetik. Közölték: oltásban részesíthetők

Az NNK közölte: nem részesíthető védőoltásban, aki már átesett majomhimlő-fertőzésen vagy akinek majomhimlőgyanús tünetei vannak az oltás időpontjában. Nem kaphatja meg az oltást az sem, akinél oltási ellenjavallat áll fenn. Nem kaphat második oltást az, aki az első oltás után igazoltan megbetegedett majomhimlőben – részletezték.

Önkéntes és ingyenes

Az olthatóságról és az oltás szükségességéről minden esetben az oltó orvos dönt. A majomhimlő elleni védőoltás két adagból áll, amelyek négy hét különbséggel adhatók be. A védettség a teljes oltási sorozat felvételével alakul ki. A majomhimlő elleni oltás önkéntes és térítésmentes. A majomhimlő elleni oltóanyag az ország több egészségügyi intézményében,

Közölték azt is, hogy a majomhimlő elleni védőoltások beadására kijelölt oltóhelyek pontos címe, elérhetősége és az oltásokkal kapcsolatos további információk elérhetők az NNK internetes oldalán, a www.nnk.gov.hu-n.

(Borítókép: A Jynneos majomhimlő elleni vakcinája 2022. augusztus 3-án. Fotó: Mario Tama / Getty Images)

Rovatok