Index Vakbarát Hírportál

Kövér László: Európa halálos veszedelemben van

2022. október 14., péntek 15:32

„Magyarország a normalitás és a valódi európai értékek egyik utolsó menedéke, és ha kitartunk a magunk igaza mellett, akkor túlélhetjük, sőt megerősödve kerülhetünk ki a jelenlegi zavaros időszakból” – mondta Kövér László házelnök.

Az Országgyűlés elnöke a Lámpás című lap októberi számában az 1956-os forradalmat, a nándorfehérvári diadalt és 1848–1949-es eseményeket felidézve arra jutott, hogy a lélekszámban talán nem túlságosan nagynak tekinthető magyar nemzet többször volt „a történelem ütközőpontjában a világ eleje”. Szerinte ezekben a küzdelmekben nemcsak saját szabadságunkat, keresztény és nemzeti önazonosságunkat védtük, hanem a Nyugat védőbástyájaként is helytálltunk.

Hálából ennek politikai elitje mindig cserbenhagyott bennünket, ha lehetett, kifosztott minket, és jó néhányszor megpróbált alávetni és megalázni, ha pedig az állt az érdekében, odalökött a lenézett »barbár« Kelet karmai közé

– fogalmazott az MTI szerint Kövér László.

A mai Európát úgy jellemezte, hogy „halálos veszedelemben van”, mert „idegen érdekek ügynökei, tehetségtelen fajankók, megvásárolt vagy megzsarolt gazemberek és neobolsevista keretlegények kerítették hatalmukba”. Magyarország viszont szerinte a normalitás és a valódi európai értékek egyik utolsó menedéke.

Hiányzik egy 1956-os múzeum

Az 1956-os forradalom és szabadságharc mai megítélésével kapcsolatban a házelnök úgy vélte: az utóbbi évek történészi munkái és az elmúlt évtized emlékezetpolitikai törekvései „mindent helyre tettek”, legalábbis megadták a lehetőséget, hogy ki-ki tárgyilagos és valóságos képet alkothasson magának az akkor történtekről és azok máig ható jelentőségéről.

A házelnök fájó hiánynak tartja, hogy nincs 1956-os múzeum. Szerinte ennek a Corvin mozi körüli téren lenne a legméltóbb helye, maga a mozi pedig lehetne a filmvászonra vitt történelem bemutatásának színtere. Úgy vélte, a múzeumnak alapterületét tekintve nem kellene nagy helynek lennie, inkább olyannak, amely viszonylag rövid idő alatt, de mély benyomást tesz a fiatalokra. A múzeumra – szerinte – csak a kormányzat tudná a pénzügyi forrást biztosítani, de a jelenlegi gazdasági helyzetet figyelembe véve az elkövetkezendő egy-két évben nem ez lesz a legfontosabb kérdés.

Az Országgyűlés elnöke külön megemlékezésben búcsúzott a nemrégiben elhunyt Wittner Mária 1956-os szabadságharcostól. Kijelentette:

Wittner Mária távozása nagy vesztesége közösségünknek, minden szabadságszerető magyar embernek, az egész nemzetnek.

Wittner Máriáról és a három éve elhunyt Horváth Jánosról, az Országgyűlés korábbi korelnökéről úgy fogalmazott: azon túl, hogy bölcs és szeretetre méltó, jó emberek voltak, az ő személyükben a történelem ült le mellénk, s adott egyfajta erkölcsi elismerést számunkra a tekintetben, hogy a jó oldalon állunk.

Rovatok