Index Vakbarát Hírportál

Döntött a DK, nem egyezik ki a Fidesszel Jászberényben

2022. október 15., szombat 16:33

Nincs kiegyezés a Fidesszel sem országosan, sem Jászberényben. Ezt írta a Demokratikus Koalíció elnökségi állásfoglalásában, amit a jászberényi képviselő-testület feloszlatására vonatkozó kezdeményezéssel összefüggésben adtak ki.

Amint arról korábban az Index is beszámolt, a DK helyi képviselője, Gedei József időközi választás kiírásának céljából indítványt nyújtott be a jászberényi képviselő-testület feloszlatására. A politikus javaslatához a helyi Fidesz-frakció biztosíthatja a többséget. A DK-s Gedei viszonya már hosszú ideje megromlott a települést 2019 óta vezető Budai Lóránt polgármesterrel. 

A Demokratikus Koalíció mai nyilatkozatában szövetségeseinek cserben hagyásaként és árulásként értékeli a Fidesszel való összejátszást, ugyanakkor a jászberényi esetet helyi belügynek tekinti. Azt írják:

Az elmúlt években e politikával szemben álló demokratikus erők együttműködését szorgalmaztuk, építettük. Ennek eredménye lett többek között, hogy Jászberény városának a mi támogatásunkkal is ellenzéki polgármestere lett.

A napokban a város képviselő-testülete elé kerül egy előterjesztés a testület feloszlatásáról. A kezdeményezés sorsáról, támogatásáról vagy elutasításáról a polgármesternek és a mögötte álló képviselőknek, köztük a Demokratikus Koalíció képviselőjének közösen kell dönteni. Ez esetben ezt a döntést a DK országos elnöksége helyi belügynek tekinti.

Annak az esetleges lehetőségét, hogy a DK képviselője a Fidesz képviselőivel egyeztetve, közösen alkosson többséget a polgármester mögött állókkal szemben, és így érjék el az előterjesztés elfogadását, a párt elveivel, normáival való szakításként értékeli a DK elnöksége, a képviselő döntésének későbbi következményei is ehhez igazodnak majd.

Rovatok