Index Vakbarát Hírportál

Elbarikádozta magát egy magyarul nem beszélő rab a győri börtönben

2022. október 18., kedd 13:03

Elbarikádozta magát egy embercsempész rab a győri börtönben – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP).

A Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet munkatársai hétfő reggel észlelték, hogy a román állampolgárságú – magyarul nem beszélő – fogvatartott megrongálta zárkája berendezését.

A férfi eltorlaszolta a zárkaajtót is, az ágykeretet az ajtónyílás elé tolta, és

egy letört, éles csempedarabbal a kezében fenyegetőzött.

A győri börtön kommandósai megszüntették a torlaszt és letörték a fogvatartott ellenállását, az akcióban nem sérült meg senki.

A BvOP tájékoztatása szerint a fogvatartott a számára nem megfelelő körülményekkel indokolta tettét.

Megugrott az embercsempészek száma a magyar börtönökben

A BvOP az MTI szerint felidézte, az elmúlt években az embercsempészettel összefüggő bűncselekmények elkövetőinek száma folyamatosan és nagy arányban növekszik a magyar börtönökben. Mára már négy átlagos magyar börtön fogvatartotti létszámát teszik ki, csak idén 1500-zal növelték a fogvatartotti összlétszámot.

Jelenleg 2473 embercsempész rab van a hazai börtönökben.

A férőhelybővítési programnak köszönhetően 2750 új férőhely létesült 2020-ban, így sikerült 100 százalék alá csökkenteni a fogvatartotti telítettséget, az embercsempészek számának drasztikus növekedése azonban újra növeli a zsúfoltságot.

A szervezett bűnözői háttérrel rendelkező fiatal férfiakból álló fogvatartotti populáció kiemelt figyelmet és speciális biztonsági intézkedéseket követel meg a büntetés-végrehajtás munkatársaitól, de a különböző nemzetiségi és vallási háttér miatt a nyelvi nehézségek leküzdése és a speciális étkezési igények kielégítése is jelentős teher.

Rovatok