Index Vakbarát Hírportál

Kijárási tilalom jöhet egy magyar városban

2022. október 19., szerda 19:35

Komló elkészítette az energiaválságra vonatkozó intézkedéscsomagját. Az önkormányzat előrejelzése alapján minimum 25 százalékos áram- és fűtésienergia-megtakarításra van szüksége a városnak. A település a közvilágítás korlátozását is tervezi, aminek a polgármester szerint kijárási tilalommal kellene párosulnia.

Legalább 25 százalékos energiamegtakarításra van szüksége a fűtést és az áramot illetően a komlói önkormányzatnak. A település képviselő-testülete nemrég készítette el az energiaválságra vonatkozó intézkedéscsomagot, ugyanis segítség nélkül a város nem tudja kezelni az energiaválságból adódó költségeket, kormányzati támogatást pedig csak akkor kaphatnak, ha helyben is tesznek a megtakarításért. 

Polics József, Komló polgármestere elmondta, a fűtésre irányuló korlátozások már életbe léptek. Ennek értelmében az óvodában nyitvatartási időben maximum 20 fokot biztosítanak, más időszakokban pedig csupán 16 fokra állíthatók a hőközponti szabályzók. De április 30-ig zárva tart a város színháza is, és az önkormányzati hivatal működési rendjében is változások lépnek életbe. 

Valamint a közvilágítás korlátozását is tervezik, ám ezzel kapcsolatban egyelőre nem született döntés. A polgármester a Baranya Megyei Hírportálnak azt mondta, az intézkedés jogszabályi háttere jelenleg még nem egyértelmű, ezért folyamatosan zajlanak az egyeztetések. 

Az egyik verzió szerint Komlón 22 és hajnali 4 óra között szünetelne a közvilágítás: Polics József javaslata szerint ez kijárási tilalommal kellene, hogy párosuljon, amire a Covid idején is volt már példa, ezúttal azonban a közbiztonság érdekében

– fogalmazott a település első embere. 

Ugyanakkor hozzátette: ha erre nem lesz lehetőség, akkor a rendőrség és a polgárőrség segítségét kéri a város, akikhez csatlakozhatnának a helybéliek is.

(Borítókép: Társasházak Komlón 2015. január 3-án. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Rovatok