Index Vakbarát Hírportál

Tamás Gáspár Miklós: Súlyos beteg vagyok, és élni akarok

2022. október 19., szerda 08:32

Hosszú idő után adott interjút Tamás Gáspár Miklós. A filozófus – aki egy ideje a közéleti publicisztikák közlésével is felhagyott – most a Partizán Készületlen című podcastjéban beszélt súlyos betegségéről, az áprilisi választásokról és az orosz–ukrán háborúról.

Súlyos betegséggel küzd Tamás Gáspár Miklós. A 73 éves filozófus két és fél éve jár onkológiai kezelésre, az állapotáról első körben a következőket árulta el:

Azt kell mondanom, ez egy gyógyíthatatlan betegség, amit tűrhető állapotban lehet tartani intenzív kezeléssel. Ez a kezelés eléggé próbára teszi a szervezetemet, úgyhogy hol jobban vagyok, hol kevésbé. De azért, ha nem is annyit, mint korábban, de tudok dolgozni, a gondolkodásban nem zavar, fájdalmaim nincsenek, kicsi gyengébb vagyok, sőt, jóval gyengébb vagyok a kelleténél, de közvetlen életveszély pillanatnyilag nincs

– fogalmazott a Partizán Készületlen című podcastműsorában Tamás Gáspár Miklós, aki kitért arra is, hogy a betegsége által új felismerésekre jutott.

Mindezt azzal indokolta, hogy sok más egészségügyi intézmény mellett a Kék golyó utcai országos onkológiai intézetben nagyon sok ember életébe bepillantást nyert, itt elsősorban a középkorú falusi asszonyok mindennapjairól kapott egy képet, ami egy kicsit sem hasonlít azokra a falusi emlékekre, amelyeket ő még a gyerekkorából őrzött.

Mint mondta, manapság a falvakban magányosan, kiszolgáltatottan élnek az emberek, a betegség csak egy gond a sok közül.

„A családi kötelékek felbomlottak, intézmények nincsenek, nincs posta, nincs könyvtár, nincs művelődési ház, nincs közért, presszó, nincs rendőrőrs, nincsen pap” – mutatott rá, majd hozzátette, hogy a mostoha körülmények ellenére az élni akarás még megvan az emberekben, ezt ő maga is tapasztalja.

„Súlyos beteg vagyok, és élni akarok, ezt én is tapasztalom” – jelentette ki.

„Végső válság van”

Tamás Gáspár Miklós kitért arra, hogy szerinte tágabb értelemben is környezeti válság van, a helyzet nem csak Magyarországon súlyos. Mint mondta, soha nem tapasztalt fenyegetéssel néz szembe az emberiség, a túlfogyasztás, az aszály, a viharok, a tengerszint-emelkedés, a szmog is komoly gondot jelent.

Az élőhely, amit az emberiség betölt, végső válságban van

– emelte ki.

A filozófus úgy véli, hogy korunk legfontosabb kérdéseiről csak nagyon kevesen tájékozódnak, ez hazánkban ugyancsak problémás.

A tavaszi országgyűlési választásokra vonatkozó kérdésre reagálva megismételte egy – egyébként Gulyás Márton által felhozott korábbi gondolatát –, miszerint 

amíg Orbán nem lesz leváltható, addig mindenkinek művelődnie kell.

A Nyugat és a Kelet konfliktusával kapcsolatban elárulta, hogy nem ismer olyan jelenkori politikát, amit szívből tudna támogatni.

„De nem vagyok olyan ostoba, mint a radikális barátaim egy része – másban nem ostobák, ebben igen –, hogy az mindegy, hogy valaki egy tűrhetően ostobácska, de jóindulatú parlamenti rendszerben él, vagy egy diktatúrában vagy egy féldiktatúrában. Nem mindegy” – emelte ki.

Az orosz–ukrán háború vonatkozásában elmondta: a bár a háborút nem közvetlenül a NATO váltotta ki, szerepe lehet a mostani helyzet kialakulásában.

Hozzátette: szerinte a Nyugat és a Kelet soha nem fog egyesülni, ebben még Orbán Viktornak is igazat ad.

Rovatok