Index Vakbarát Hírportál

A börtönből szervezték a csalást, vádat emeltek ellenük

2022. október 20., csütörtök 10:05

Egy hatfős bűnszövetség tagjai ellen emelt vádat a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség, közülük négyen egy börtönből csaltak ki pénzt telefonon a megtévesztett sértettektől.

A vádirat szerint a vádlottak közül négy férfi jogerős szabadságvesztését töltötte, és néhány hónapig egy cellában tartózkodott. Kitalálták, hogy bírósági végrehajtónak adják ki magukat, és csalásokkal így jutnak pénzhez.

A vádlottak ismeretleneket hívtak fel telefonon, akikkel közölték, hogy lejárt tartozásuk van, amelyről azért nem tudnak, mert korábban nem vették át az állítólagosan erről szóló küldeményeket.

A sértetteket ezután arra szólították fel, hogy a kitalált tartozás összegét azonnal utalják át, ellenkező esetben végrehajtók vagy rendőrök mennek a lakásukra. A sértettek esetleges kérdéseit a vádlottak azzal hárították el, hogy nincs joguk részleteket közölni és a lezárt iratokat felbontani – tájékoztatta az MTI-t a Fővárosi Főügyészség. 

Többen is a büntetésüket töltik

A vádlottak a bűncselekmények elkövetéséhez mobiltelefonokat és SIM-kártyákat szereztek, amelyeket elrejtettek, illetve időközönként megsemmisítettek.

A fogvatartottak közül egy 36 éves férfi bevonta a bűnszövetségbe a szabadlábon lévő élettársát és nagybátyját is, akik folyószámlákat nyitottak, az azokra érkező összegeket felvették, valamint feltöltötték a mobiltelefonok egyenlegét. A vádlottak a 2019 júniusa és 2020 októbere között lebonyolított csalárd telefonhívásokkal összesen több mint 2,5 millió forintos kárt okoztak.

Az ügyészség a bűnszövetség tagjait többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és vétségével vádolja, előéletük miatt a hat vádlottból ötöt többszörös vagy különös visszaesőként.

A kerületi ügyészség a 36 éves férfival szemben fegyházbüntetés, társaival szemben börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban, azzal, hogy a büntetés végrehajtásának felfüggesztésére egyedül a büntetlen előéletű, és a legkisebb számú bűncselekménnyel, bűnsegédként vádolt nagybácsi esetében lát lehetőséget.

Az ügyészség indítványa szerint a többi vádlottnál meg kell állapítani azt is, hogy esetükben a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége is kizárt. A vádlottak közül öten más ügyben kiszabott jogerős szabadságvesztésüket töltik.

Rovatok